Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Olemme mukana SuomiAreenassa 12.7.2021

29.06.2021

 

Olemme mukana SuomiAreenassa aiheella Ruoka 2050: Mitä se on ja kuka sen tuottaa?

Paneelikeskustelumme aloittaa SuomiAreenan heti maanantaina 12.7. klo 10 Pori-lavalla.

Keskustelussa lähestytään laaja-alaisesti ruokaketjun nykytilaa ja pohditaan erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja ruokaketjun elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Kehittämistyössä on huomioitava eri kuluttajaryhmien vaatimukset tuotteiden ekologisuudelle ja eettisyydelle, unohtamatta makua ja ravitsemuksellista monipuolisuutta.

Tilaisuudessa ääneen pääsevät eläinoikeuspuolueen puheenjohtaja Tatu Chant, Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Marko Jori, maanviljelijä Marja-Liisa Mikola-Luoto sekä maanviljelijä Juha Tenho. Juontajana toimii Satakunnan Kansan uutispäällikkö Kaisa Ylhäinen.

Koko SuomiAreenan ohjelman löydät osoitteesta https://mtv.fi/suomiareena.

Keskustelutilaisuutta voi tulla katsomaan paikanpäälle Poriin tai sen voi katsoa striimattuna SuomiAreenan nettisivuilla.

Ajankohtaista asiaa ja tunnelmia SuomiAreenasta päivitetään myös Sikses parasta -somekanaville, joten niitä kannattaa seurata aktiivisesti.

Ajankohtainen ruokavinkki: juhannukseen helppoja herkkuja!

23.06.2021

Erikoisen lämmön vallitessa Satakunnassa tulee erityisesti tarjoilujen kylmäsäilytykseen kiinnittää huomiota. Kauppa- ja mökkimatkoille pitää varata riittävästi kylmäsäilytystilaa. Muutenkin ruokien säilytyksessä tulee nyt olla erityisen tarkka ja vältytään turhilta vatsanpuruilta.

Hanketoimijat suosittelevatkin valmistamaan helppoja grilliruokia kesäkeittiössä. Muistetaan siis huikeat tuotteet ja suositaan lähimakkaroita, lihoja, kanaa sekä kalaa. Unohtamatta varhaisperunaa ja helppoja ja värikkäitä salaatteja, ne houkuttelevat syömään, kuumallakin.

Vinkkinä juhannukseen! Kokeile grillata raparperia esimerkiksi pannussa kera voin. Tarjoile mansikoiden ja erilaisten valmiiden kastikkeiden tai jäätelön kera. Yllättävän hyvää ja herkullista. Raparperi ei ole niin hapokasta, mitä luulisi. Mansikat ja valmiskastikkeet tekevät annoksesta näyttävän, yrteistä saa kivaa somistetta annokseen.

Niin ja nautitaan mansikoista myös sellaisenaan, ne ovat nyt parhaimmillaan.

Herkullista juhannusta toivottaa Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanketoimijat

Vastuullisuussarja osa 3 - Mäkitalon Farmi

23.06.2021

Monille ovat varmasti Euran Mannilassa sijaitsevan Mäkitalon Farmin maankuulut kaalit tuttuja. Kaalien lisäksi farmilla kasvatetaan nautoja. Esa Mäkitalo kertoo vastuullisten toimintatapojen olevan osa vihannesviljelijän arkea.

”Mäkitalon Farmin toiminnassa vastuullisuus näkyy muun muassa siinä, että hävikin määrä on minimoitu. Vihanneksia ei meidän tilalla päädy biojätteeseen ollenkaan.”

Tämä on mahdollista hyödyntämällä kaalien kauppakunnostuksessa syntyvät sivuvirrat tilalla käytetyssä rehussa.

Mäkitalon Farmilla myös kotimaisuus on tärkeä tekijä kaikessa toiminnassa. Mäkitalon Maistuvien annossalaatit valmistetaan lähialueen tuottajien kanssa yhteistyössä ja salaateissa käytettävät liharaaka-aineet ovat aina kotimaista broileria, kinkkua tai naudanlihaa. Vihannesten osalta salaatit ovat kotimaisista raaka-aineista koottu kasvukauden ehdoilla.

Vastuullisuussarja osa 2 - Setolan tila

23.06.2021

- Tilallamme pyritään vähentämään maataloudesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta ja maata muokataan vain tarpeen mukaan. Olemme sitoutuneet noudattamaan maatalouden ympäristötuen ehtoja, kertoo Sofia Setola tilallaan Nakkilassa.

Setolan tilalla on viljelykierrossa myös pakastehernettä, jonka viljely on erityisen mieluisaa Sofialle. Pakasteherne viljellään IP-viljelynä. Kasvustoa seurataan koko kasvukausi hyvin tarkasti ja jokainen toimenpide pellolla on tarkoin harkittu.

Maatalouden ympäristötuki on valtion ja EU:n rahoittama ympäristötukijärjestelmä, jonka avulla vähennetään maataloudesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuuden edistämisestä ja maatalousmaiseman hoidosta. Tuki myönnetään pääosin viljelijöille ja se korvaa heille ympäristönsuojelusta aiheutuvia menoja.

Vastuullisuussarja osa 1 - Kankaan tila

23.06.2021

”Kankaan tilalla, Harjavallassa viljellään varhaisperunaa, kaaleja, tärkkelysperunaa sekä gluteenittomia puhdaskauraa ja tattaria. Näistä työllistävimpiä ovat varhaisperuna ja kaalit, eli kerä- kukka- ja parsakaali. Niitä toimitetaan pääasiassa muutamaan lähialueen kauppaan ja tukkuliikkeeseen. Kasvavassa roolissa vihannesten ja varhaisperunan myynnissä on tilan oma suoramyyntipiste.

Tavoitteenamme on tuottaa puhdasta lähiruokaa. Meille paikallisuus on tärkeää ja siksi palkkaamme kesäisin paikkakuntalaisia nuoria sadonkorjuutöihin. Käytämme myös mahdollisimman paljon paikallisia palveluja tilan toiminnassa. Tilamme suoramyynnissä pyrimme siihen, että tuotteet ovat mahdollisimman tuoreita. Tämän vuoksi keräämme ja nostamme perunaa ja vihanneksia vain pieniä määriä kerrallaan pitkin päivää. Toimimalla näin pienennämme myös ruokahävikin määrää.

Toivotamme kaikille mukavaa kesän odotusta!”

- Matias Kangas