Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Tuotekehittäjän työ vaatii luovuutta ja tarkkuutta

27.11.2020

Eurajokelainen Maija Jaakkola toimii HKScanilla siipikarjatuotteiden tuotekehittäjänä. Maijan tie tuotekehittäjäksi alkoi Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa Viikissä, jossa hän opiskeli elintarviketeknologiaa.
-    Seurasin sisarusteni jalanjälkiä, joista kaksi opiskeli Viikissä, ja toinen oli vuoden opiskellut elintarviketeknologiaa.  Mitä pidemmälle opiskeluissa pääsin, sitä onnellisemmaksi tulin valinnastani, kertoo Maija tyytyväisenä.

HKScanilla Maijan työura alkoi jo kesällä ennen ensimmäistä opiskeluvuonna, kun hän toimi lihanleikkaajana Euran yksikön tuotannossa.  Kesätyöt jatkuivat joka kesä.
-    Kesätyöt loivat uskoa siihen, että alallaon töitä myös tulevaisuudessa.

Vuonna 2018 Maija pääsi harjoitteluun tuotekehitykseen.
-    Osallistuin myös HKScanin kansainväliseen harjoitteluohjelmaan, jonka kautta tein yritykselle  Pro Gradu -tutkielmani. Valmistuttuani vuonna 2019 minut palkattiin tuotekehittäjäksi ja vuoden 2020 alusta lähtien pestini vakinaistettiin.
-    Halusin palata opiskelujen jälkeen kotiseuduille, joten sijoittuminen Raumalle alan töihin oli toiveideni täyttymys. Täällä Satakunnassa on ihmisen hyvä elää.

Tuotekehittäjä on monessa mukana

HKScanin tavoitteena on kasvaa kuluttajien suosimissa kehittyvissä myyntikanavissa ja tuotekategorioissa. Siipikarjalla on tässä tärkeä rooli, koska sen kulutus kasvaa. Maija Jaakkolan työhön kuuluu raakojen broiler- ja kalkkunatuotteiden kehitys. Työhön liittyy sekä makuun liittyvää kehittämistä että tuotteiden valmistusprosessin sovittamista HKScanin tuotantolinjoihin.
-    Tehtäväni on varmistaa, että homma toimii koko tuotantoprosessissa ja että tuotteet toimivat kuluttajalla niin kuin olemme suunnitelleet.
-    Tämän työn monipuolisuus inspiroi. Tuotekehittäjä on mukana vähän kaikessa, niin tuotannon kuin markkinoinninkin kanssa, kertoo Maija.

Luovuuden lisäksi vaaditaan myös tarkkuutta.
- Tuotetiedot, pakkausmerkinnät ja valmistusohjeet ovat myös tuotekehittäjän vastuulla, toteaa Leena Järvenpää, joka on HKScanissa lihan tuotekehityspäällikkö Suomessa.
- Lisäksi tarvitaan verkostoitumiskykyä, kiinnostusta ruokaan ja ruokatrendeihin, ennakointikykyä ja kielitaitoa, luettelee Leena hyvän tuotekehittäjän ominaisuuksia.
Leena arvostaa myös sitä, että Maijalla on kokemusta yrityksen muista tehtävistä kesätöiden kautta.
-  On huippuhienoa, jos tuntee koko ketjun työt eli kannattaa miettiä jo opiskelujen varhaisessa vaiheessa, minne haluaa suuntautua tulevaisuudessa.

Kaikenkaikkiaan Maija on valitsemaansa alaan erittäin tyytyväinen. Mielenkiinto myös ravitsemukselliseen puoleen on kasvanut opiskelujen ja töiden ohessa.

Kariniemen® siipikarjatuotteiden kauppa käy

Siipikarjatuotteet ovat tällä hetkellä hyvässä nosteessa.
- Markkinoille on kiva kehittää vetovoimaisia Kariniemen -tuotteita.  Lisäarvon tuo se, että broilerinliha on terveellinen ja vähärasvainen proteiinin lähde, arvioi Leena.
- Toki vaaditaan myös innovointikykyä toimivien uutuuksien synnyttämiseksi.

Töitä tarjolla erilaisille osaajille

Matkalla monipuoliseksi ruokataloksi HKScan tarjoaa Satakunnassa monenlaisia elintarvikealan työmahdollisuuksia. Esimerkiksi elintarvikeinsinöörin koulutuksella voi sijoittua useampiin erilaisiin työtehtäviin vaikkapa tuotannossa tai kehitystehtävissä.  

- HKScanissa pidetään huolta henkilöstön hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja osaamisesta monin eri tavoin ja henkilöstöpolitiikassa on otettu huomioon  mahdollisuus oman ura- ja koulutuspolun luomiseen. Siksi  myös oman työnkuvan muokkaaminen kannattaa pitää mielessä pitkälläkin tähtäimellä, kertoo Leena Järvenpää.

Satakunnassa on myös monia muita elintarvikealan yrityksiä, joten potentiaalisia työnantajia löytyy.

Emma Pikkarainen