Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Elokuun uutiskirje

28.08.2020

Lue viimeisin uutiskirjeemme tästä: Uutiskirje 8/2020

Aiemmat uutiskirjeet

7/2020

6/2020

5/2020

4/2020

3/2020

2/2020

1/2020

Kaffe ja hyvälist - Vanhan Rauman idylliset kahvilat kutsuvat herkuttelemaan

17.08.2020

Kesäisenä keskiviikkoaamuna Rauman kauppatorilla näkyy useampi vihannes-, marja- ja kukkakauppias. Myyntitiskeillä käy mukavasti asiakkaita ostoksilla, mutta vilkkain kuhina käy kuitenkin torin laidalla olevalla kojulla. Torikahvilan edessä ja ympärillä on useampi pieni porukka munkkikahvit kädessään vaihtamassa kuulumisiaan.

Jaanan Pystökaffeen pitäjä Jaana Valanne kertoo, että pystökaffe torikahvilassa on hyvin perinteinen raumalainen tapa aloittaa päivä, jonka yhteydessä on luontevaa vaihtaa omat ja maailman kuulumiset muiden torivieraiden kanssa.

Pystökaffeessa on näin kesällä kuutena päivänä viikossa tarjolla tuoretta pannukahvia, pullaa ja munkkia. Valanne on pitänyt torikahvilaa samalla konseptilla jo 22 vuotta.

Torikahvila on pystynyt pitämään koko kevään ja kesän ajan luukun auki normaalisti. Torilla asioiminen on koettu keväälläkin helpoksi, kun ostokset voi ottaa mukaansa ja nauttia haluamassaan paikassa väljästi ulkotiloissa.

Torilla on tänä kesänä huomannut selvästi ulkomaisten turistien puuttumisen, mutta toisaalta kotimaan matkailijoita on Raumalla riittänyt.

Myös Tullin Kaffessa ollaan iloisia kotimaan matkailun vaikutuksista kesään.  Hauenguanon aukion laidalla yli 20 vuotta toiminut kahvila-pitopalvelu tarjoilee arkisin omassa keittiössä tehtyjä suolaisia ja makeita herkkuja, sekä lounasta. Kahvilassa paikan päällä tehtyjen ostosten lisäksi leivonnaisia ja ruoka-annoksia saa ostettua tilauksesta.

Tilauslistalta löytyy esimerkiksi raumalaista perinneruokaa lapskoussia, sämpylöitä, piirakoita ja kakkuja. Lapskoussin lisäksi kahvilassa on tarjolla myös muita perinteisiä satakuntalaisia herkkuja, kuten Euran rinkilöitä ja Rauman pipareita.

Leivonnaiset valmistetaan alusta alkaen käsityönä kahvilan keittiössä ja päivittäin aina on tarjolla taatusti tuoreita sämpylöitä ja pullia.

 

Hauenguanolta pienen matkaa torille päin sijaitseva Wanhan Rauman Kaffebar lupaa kaupunkinsa näköistä ja makuista kahvilaa. Äiti-tytär-yrittäjäpari Tiina Willman ja Rosa-Maria Mäkelä perustivat kahvilan yhdessä 5 vuotta sitten.

Alusta asti Wanhan Rauman Kaffebarin hittituotteena on ollut maistuva ja kehuttu munkki, jonka maine on nykyisin kiirinyt jo pitkälle Satakunnan ulkopuolellekin.

Kaikki tarjolla olevat leivokset leivotaan itse kahvilan keittiössä ja kahvilassa suositaan muutenkin lähitoimittajia.

Kahvilan ovi käy tiuhaan tahtiin, ja Willman kertoo lomailijoiden ja kotimaan matkailun ansiosta koko kesän olleen todella kiireistä aikaa.

Maailmalla yhä jylläävä pandemia tietysti huolettaa yrittäjää. Hän toivookin ihmisten muistavan edelleen noudattaa varovaisuutta ja hyvää hygieniaa, vaikka Suomen tilanne toistaiseksi on hyvä, jotta kevään kaltaiseen koko Suomen sulkemiseen ei tarvitsisi enää palata.

 

Vanhan Rauman toisella laidalla sijaitsevan Kontion kahvilan karhut ovat monelle raumalaiselle ja kauempaakin tulevalle tuttu merkki, joka liitetään herkullisiin leivonnaisiin kahvikupillisen kanssa. Paikallisen perheyrityksen leipomo on perustettu vuonna 1973, ja vanhassa Raumassa sijaitseva kahvila avattiin yhdeksän vuotta myöhemmin.

Pitkien perinteiden ansiosta kahvilassa on vakioasiakaskuntaa, joka käy herkuttelemassa vuodenajasta riippumatta, mutta tänä kesänä kotimaan turismin positiivinen vaikutus on huomattu myös Kontion kahvilan kävijämäärissä.

Vanhan Rauman kahvilan sisäpihan paistopisteellä valmistuvat kahvilan hittituotteena pidettävät vaniljamunkit. Muut leivokset tulevat noin kilometrin päässä sijaitsevasta leipomosta.

Kahviloidensa perusteella Vanha Rauma on varsin makea ja maistuva paikka, jossa arvostetaan lähellä tehtyä ja tuoretta tarjottavaa.

 Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti

KOTIMAINEN JÄRVIKALA MAISTUU SUSHISSAKIN

17.08.2020

Säkylässä Pyhäjärven rannalla sijaitsevassa Beauty Center Harmonian tiloista on keväästä alkaen saattanut noutaa itselleen lajitelman lähellä tuotettua sushia. Matti Metsäpuro valmistaa keväällä varta vasten take away –toimintaa ajatellen remontoidussa keittiössä ennakkotilauksena japanilaislähtöistä ruokalajia.Toistaiseksi muiden töiden aikataulut määrittävät pitkälti Puron sushit -facebook-sivuilla etukäteen ilmoitettujen noutopäivien ajankohdat.

Keväällä huoli työmarkkinoiden tilasta koronan vuoksi sai lähtemään noutoruokayrittäjäksi. Kokeiluluontoisena liikkeelle lähtenyt Puron sushit sai niin hyvän vastaanoton, että Metsäpuro on jatkamassa sitä ainakin nykyisellä tahdilla.

Sushin raaka-aineista siika ja ahven kalastetaan Säkylän Pyhäjärveltä, kuha Pirkanmaalta ja kasvikset ovat lähituottajien kasvattamia. Päämääränä on käyttää tuotteissa mahdollisimman paljon järvikalaa, mutta vielä toistaiseksi Metsäpuro on tehnyt osan susheista myös lohesta.


Kuva: Irina Nurmi

Sushin menekki Säkylässä on Metsäpuron mukaan ollut yllättävänkin hyvä, mutta kokopäiväiseen ravintolatoimintaan se ei yksinään riittäisi. Ennakkoon ilmoitetuilla noutopäivillä ja ajoissa jätetyillä tilauksilla yrittäjä pystyy myös pienentämään hävikin määrää, kun raaka-ainetarve osataan suunnitella etukäteen tarkasti.

Kuluttajia Metsäpuro kannustaa rohkeasti kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista ruokailussa, ravintoloissa hän puolestaan näkisi mielellään muuallakin käytettävän suomalaista kalaa ja erityisesti paikallista järvikalaa.

Käynnissä oleva ravustuskausi työllistää Metsäpuroa tällä hetkellä suuresti, mutta on tuonut myös uusia ajatuksia sushin valmistukseen ja mahdollisesti syksymmällä susheissa maistuu myös Pyhäjärven ravut.

 

Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti

LÄHELTÄ JA TUORETTA – HYVISTÄ RAAKA-AINEISTA SYNTYY MAUKKAIMMAT BURGERIT

17.08.2020

”Me tehdään lähellä tuotetuista ja tuoreista raaka-aineista melko simppeliä, periamerikkalaista hampurilaista”, yrityksen keittiöstä vastaava Juha Keskitalo tiivistää 2 Kundia Burgers & Fries –hampurilaisravintolan toiminnan.

Juha Keskitalon ja Jarno Rehelmän perustaman yrityksen oli tarkoitus tänä kesänä aloittaa toimintansa pop up –ravintolana Bar Hehkun tiloissa kokeilumielellä. Ravintolatoiminta pyöräytettiin kuitenkin käyntiin jo keväällä, kun liiketila olisi koronarajoitusten myötä mennyt muuten kokonaan kiinni. Aluksi hampurilaisia myytiin mukaan noudettavina, mutta asiakaspaikkojen avaamisen myötä niitä on voinut kesästä lähtien nauttia myös paikan päällä.

Keskitalo oli jo pitkään miettinyt, että Rauman seudulta puuttuu hampurilaisravintola, joka panostaa laadukkaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Hän halusi valmistaa yleisesti vähän halpana pidettyä hampurilaista kunnollisista sämpylöistä, lihasta ja kasviksista. Hampurilaisten suosio on osoittanut, että asiakkaat arvostavat raaka-aineisiin satsaamista.

”Se omakohtainen kokemus ja intohimo meidän tekemää ruokaa kohtaan loppupeleissä ajoi lähtemään yrittäjäksi”, Keskitalo kertoo ja jatkaa ”nyt sain myös ympärille oikeat ihmiset, joiden kanssa päästiin hyvin alkuun.”

Ravintolan kaikki raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Liha esimerkiksi hankitaan Kivikylältä ja perunat Vermuntilassa sijaitsevalta Mattilan tilalta. Mikroa tai pakastinta heidän keittiöstään ei löydy, ja näin on tarkoitus olla jatkossakin.

Tulevaisuudessa ajatuksena on avata ravintola omissa tiloissa, mutta hyvät yhteistyökumppanit ja sopivan keittiötilan löytyminen ovat Keskitalon mukaan auttaneet todella merkittävästi ravintolatoiminnan käynnistämisessä. Uusista ideoista ja yhteistyömahdollisuuksista esimerkiksi paikallisten tuottajien kanssa 2 Kundia ovat myös aina valmiina kuulemaan.

”Kun saa tukea tai osaa itse lähteä yrittäjyydessä liikkeelle, niin hommat sujuvat. Itselleen työskentely ja oma jutun tekeminen intohimosta ja tekeminen ihmisille tuntuu kuitenkin paljon mielekkäämmältä kuin työn tekeminen vain työn tekemisen vuoksi. Sen takia yrittäjäksi lähteminen kannattaa”, Keskitalo toteaa.

Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti