Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Peltonen yrittäjyydestä: ”Halusin nähdä miten pärjäisin siinä”

24.06.2020

Eurassa Kiukaisten Harolassa sijaitseva Tuomisen tila antaa kuluttajille mahdollisuuden herkutella. Tila on muodostunut monelle luottopaikaksi hakea kesän herkut pöytäänsä.

Merja Peltonen tilalta kertoo heidän viljelevän monipuolisesti erilaisia kasviksia ja marjoja. Myynnissä on muun muassa hernettä, mansikkaa, vadelmaa, varhaisperunaa ja muita kauden kasviksia. Tilan ehdoton herkku on kuitenkin vadelman ja mansikan makuiset kuohujuomat, jotka sopivat hyvin juhlien alkumaljoiksi tai kesäretkelle eväskoriin.

Euralainen vihannes- ja marjatila on Peltosen sukutila. Hän kertoo tien yrittäjäksi lähteneen halusta jatkaa tilan toimintaa:

”Halusin jatkaa tilan pyörittämistä ja nähdä miten pärjäisin siinä. Välillä on ollut erittäin haastavaa, mutta työniloa tuovat kasvamaan lähtevät kasvit, hyvä työporukka ja ennen kaikkea ihanat asiakkaat!”

Peltonen toteaa asiakaskunnan löytävän hyvin tilalle ja kertoo kaupasta suurimman osan olevan suoramyyntiä asiakkaille:

”Meillä on kesäisin auki oma tilamyymälä, jossa on myynnissä tilamme kasviksia ja marjoja. Tarjoamme myös mahdollisuuden poimia tuotteet itse omaan käyttöön. Myymälässämme on vesipiste asiakkaille ja itsepoimijoille, jotta helle ei pääsisi yllättämään.”

Yrittäjänä oppii kantapään kautta

Pyysimme Peltosta avaamaan ajatuksia yrittäjyydestä. Hän kertoo työn olevan palkitsevaa, mutta ajoittain myös haastavaa. Peltonen antaa uransa aikana opitut vinkit yrittäjäksi aikovalle:

”Monenlaista olen oppinut, mutta oppirahat ovat välillä melko suuria. Suosittelen olemaan tekemisissä samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa ja muistamaan, kuinka tärkeää on pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja terveydestä.”

Myös tänä vuonna yrittäjä on iloinen siitä, että saa tarjota työpaikan kaukaakin tuleville kausityöntekijöille. Töitä on tarjolla myymälässä sekä kokonaisvaltaisesti tilan muissa tehtävissä:

”Meidän kesätyöntekijämme ovat kiitollisia, että saavat olla osa mukavaa työporukkaamme kesän ajan. Se saa hyvälle tuulelle! Jokaisen työpanos tiimissämme on arvokas, jotta tila pyörisi sujuvasti.”

Kivikylän Kotipalvaamon tekijät ovat aitoja ja ahkeria ruokaketjun makutaitelijoita

23.06.2020

Koronasta huolimatta kauppojen hyllyt ja pihojen grillit täyttyvät tänä kesänä perinteiseen tapaan.

Kuluneen kevään aikana suomalaisten arvostus kotimaista ja paikallista elintarviketuotantoa kohtaan on noussut entistä enemmän. Tämä on näkynyt Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n tehtaiden tuotannossa.

– Kevät on ollut kiireinen. Tuotannon kokonaismäärää koronavirusepidemia ei ole horjuttanut. Vähittäiskaupassa on kompensoitu se mitä on saatettu food service -sektorilla menettää. Makkaroissa on selkeää kasvua, kertoo Huittisten tuotantolaitoksen (ja Hullulenkin) tehdaspäällikkö Tero Martikainen.

Suomessa elintarvikealan yritykset ovat varautuneet monenlaisiin poikkeaviin tilanteisiin. Yrityksillä on käytössä riskianalyysit niitä varten tarkat toimintasuunnitelmat.

Koronavirusepidemia ei ole vaikuttanut Kivikylän tuotantoketjuun ja yrityksen kaikki kolme tehdasta ovat toimineet suhteellisen normaalisti kevään ajan. Toki tuotantolaitoksilla varauduttiin erilaisin järjestelyin epidemian puhkeamiseen, mutta Satakunnan tartuntaluvut ovat pysyneet maltillisina, eikä aihetta paniikkiin ole ollut. – Tilannetta luonnollisesti seurataan tarkasti. Tärkeintä on pitää tuotantoketju turvallisena ja henkilöstö terveenä, mutta pitää osata myös ennakoida, Kivikylän HR-päällikkö Matti Vaimala muistuttaa.

Kivikylän Kotipalvaamo työllistää Raumalla, Säkylässä ja Huittisissa noin 330 työntekijää. Tänä vuonna yritys työllistää likimain 100 kesätyöntekijää erilaisiin työtehtäviin. Vaimala huomauttaa, että lisäkäsien tarve kuitenkin muuttuu pitkin kesää. Kaikki kesätyöntekijät eivät suinkaan sijoitu tuotannon puolelle, vaan töitä riittää myös muun muassa tuotantolaitoksien kunnossapidossa ja myynnin puolella. Ensimmäiset kesätyöntekijät tulevat taloon jo huhtikuun alussa ja kesäsesonki jatkuu elokuun loppuun.

Kesän tarinantekijät

Yksi tämän kesän kivikyläläisistä on Linda Kukola. Hän on jo nuoresta iästään huolimatta vanha tekijä, sillä alkanut kesäpesti on harjavaltalaiselle jo neljäs. Kukola opiskelee Turussa fysiikkaa.

– Hain kesätöitä Kivikylästä kuin vanhasta tottumuksesta. Opiskelut ovat vielä sen verran alkutaipaleella, että alan töitä on erittäin vaikea saada, erityisesti tänä keväänä, Kukola kertoo. Työympäristö ei ole juurikaan vuosien mittaan muuttunut, joten tehtaan saappaisiin on helppo hypätä. – Kivikylässä parasta on hyvä työilmapiiri. Arvostan myös molemminpuolista joustamista, Kukola kiteyttää.Linda Kukola kertoo, että työskentely elintarvikealalla on vahvistanut hänen ajatuksiaan ruokaketjusta.

– Tämä on mainio näköalapaikka alalle. Olen vuosien saatossa ymmärtänyt laadukkaan lähiruoan merkityksen ja se tietenkin ohjaa myös omia kulutustottumuksiani.  Ei ole poissuljettua, että fysiikan opinnot veisivät elintarvikealalle – mahdollisuuksia kun on monia!
– Aika näyttää, Kukola hymyilee.

Kivikylän Hullulenkin lihamyymälässä asiakkaita palvelee 26-vuotias huittislainen Vilja Kirra. Hän opiskelee kotitaloustiedettä Itä-Suomen yliopistossa. – Kesätyö tehtaanmyymälän myyntitehtävissä on oiva lisäoppi opintojani silmällä pitäen. Lihat ovat tulleet tutuksi, Kirra kertoo.

Kesätyö on Kirran ensimmäinen myynnin asiakaspalvelutehtävissä, joskin hänen aiempi ammattinsa sairaanhoitajanakin on asiakaspalvelua. – Sosiaalisuus on tämän työn suola, Kirra iloitsee. Myös hän kertoo kivikyläläisten mahtavasta työilmapiiristä. - Täällä voi rohkeasti kysyä apua, ketään ei jätetä ulkopuoliseksi.Ruokaketju on tullut nuorelle naiselle tutuksi jo kotoa, sillä Kirran kotitilalla kasvatetaan kananpoikia. Opintojensa myötä Kirra on ollut tutustumassa kotitalousopettajan työhön.

– Mielestäni nuorten on todella tärkeää tietää, mistä ruoka tulee, hän linjaa. Esimerkiksi Huittisissa yläkoululaisten kotitaloustunneilla käydään läpi raaka-aineiden alkuperiä. Myös kouluruokailussa tuodaan mahdollisimman hyvin esiin paikallisuus ja kotimaisuus.

Kirran haaveena on ollut jo lukiosta asti kotitalousopettajan työt. Opintojen jälkeen hänelle on luontevaa tulla takaisin ja eritoten tuoda osaamisensa Satakuntaan. – Huoli alan tulevaisuuden tekijöistä maakunnassamme ei ole tuulesta temmattua. Osaamista pitää saada Satakuntaan myös tulevaisuudessa, jotta pysymme jatkossakin vahvana elintarviketuotantomaakuntana, HR-päällikkö Vaimala toteaa.Kivikylällä on vahva osaaminen lihapyörykkämarkkinoilla. Palvarin Lihapyörykkä on ollut monien raatien ylivoimainen suosikki jo vuosien ajan. Kivikylän tämän vuoden uutuustuote on kanafileepyörykät. Pyörykät valmistetaan Säkylän ”Kotkottitehtaalla”.

-Siipikarjan lihan kulutus kasvaa alati. Kanafileepyörykät vastaavat tähän trendiin, tehdaspäällikkö Martikainen linjaa. Kuvassa Kivikylän kesän uutuustuotetta Kot&Go esittelee Vilja Kirra.


Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry