Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Vuoden 2020 uutiskirjeemme

22.12.2020

Suomi syö Satakunnasta - sikses parasta lähiruokaa -hankkeen vuoden 2020 uutiskirjeet löydät tästä:

12/2020

11/2020

10/2020

9/2020

8/2020

7/2020

6/2020

5/2020

4/2020

3/2020

2/2020

1/2020

 

Tuotekehittäjän työ vaatii luovuutta ja tarkkuutta

27.11.2020

Eurajokelainen Maija Jaakkola toimii HKScanilla siipikarjatuotteiden tuotekehittäjänä. Maijan tie tuotekehittäjäksi alkoi Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa Viikissä, jossa hän opiskeli elintarviketeknologiaa.
-    Seurasin sisarusteni jalanjälkiä, joista kaksi opiskeli Viikissä, ja toinen oli vuoden opiskellut elintarviketeknologiaa.  Mitä pidemmälle opiskeluissa pääsin, sitä onnellisemmaksi tulin valinnastani, kertoo Maija tyytyväisenä.

HKScanilla Maijan työura alkoi jo kesällä ennen ensimmäistä opiskeluvuonna, kun hän toimi lihanleikkaajana Euran yksikön tuotannossa.  Kesätyöt jatkuivat joka kesä.
-    Kesätyöt loivat uskoa siihen, että alallaon töitä myös tulevaisuudessa.

Vuonna 2018 Maija pääsi harjoitteluun tuotekehitykseen.
-    Osallistuin myös HKScanin kansainväliseen harjoitteluohjelmaan, jonka kautta tein yritykselle  Pro Gradu -tutkielmani. Valmistuttuani vuonna 2019 minut palkattiin tuotekehittäjäksi ja vuoden 2020 alusta lähtien pestini vakinaistettiin.
-    Halusin palata opiskelujen jälkeen kotiseuduille, joten sijoittuminen Raumalle alan töihin oli toiveideni täyttymys. Täällä Satakunnassa on ihmisen hyvä elää.

Tuotekehittäjä on monessa mukana

HKScanin tavoitteena on kasvaa kuluttajien suosimissa kehittyvissä myyntikanavissa ja tuotekategorioissa. Siipikarjalla on tässä tärkeä rooli, koska sen kulutus kasvaa. Maija Jaakkolan työhön kuuluu raakojen broiler- ja kalkkunatuotteiden kehitys. Työhön liittyy sekä makuun liittyvää kehittämistä että tuotteiden valmistusprosessin sovittamista HKScanin tuotantolinjoihin.
-    Tehtäväni on varmistaa, että homma toimii koko tuotantoprosessissa ja että tuotteet toimivat kuluttajalla niin kuin olemme suunnitelleet.
-    Tämän työn monipuolisuus inspiroi. Tuotekehittäjä on mukana vähän kaikessa, niin tuotannon kuin markkinoinninkin kanssa, kertoo Maija.

Luovuuden lisäksi vaaditaan myös tarkkuutta.
- Tuotetiedot, pakkausmerkinnät ja valmistusohjeet ovat myös tuotekehittäjän vastuulla, toteaa Leena Järvenpää, joka on HKScanissa lihan tuotekehityspäällikkö Suomessa.
- Lisäksi tarvitaan verkostoitumiskykyä, kiinnostusta ruokaan ja ruokatrendeihin, ennakointikykyä ja kielitaitoa, luettelee Leena hyvän tuotekehittäjän ominaisuuksia.
Leena arvostaa myös sitä, että Maijalla on kokemusta yrityksen muista tehtävistä kesätöiden kautta.
-  On huippuhienoa, jos tuntee koko ketjun työt eli kannattaa miettiä jo opiskelujen varhaisessa vaiheessa, minne haluaa suuntautua tulevaisuudessa.

Kaikenkaikkiaan Maija on valitsemaansa alaan erittäin tyytyväinen. Mielenkiinto myös ravitsemukselliseen puoleen on kasvanut opiskelujen ja töiden ohessa.

Kariniemen® siipikarjatuotteiden kauppa käy

Siipikarjatuotteet ovat tällä hetkellä hyvässä nosteessa.
- Markkinoille on kiva kehittää vetovoimaisia Kariniemen -tuotteita.  Lisäarvon tuo se, että broilerinliha on terveellinen ja vähärasvainen proteiinin lähde, arvioi Leena.
- Toki vaaditaan myös innovointikykyä toimivien uutuuksien synnyttämiseksi.

Töitä tarjolla erilaisille osaajille

Matkalla monipuoliseksi ruokataloksi HKScan tarjoaa Satakunnassa monenlaisia elintarvikealan työmahdollisuuksia. Esimerkiksi elintarvikeinsinöörin koulutuksella voi sijoittua useampiin erilaisiin työtehtäviin vaikkapa tuotannossa tai kehitystehtävissä.  

- HKScanissa pidetään huolta henkilöstön hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja osaamisesta monin eri tavoin ja henkilöstöpolitiikassa on otettu huomioon  mahdollisuus oman ura- ja koulutuspolun luomiseen. Siksi  myös oman työnkuvan muokkaaminen kannattaa pitää mielessä pitkälläkin tähtäimellä, kertoo Leena Järvenpää.

Satakunnassa on myös monia muita elintarvikealan yrityksiä, joten potentiaalisia työnantajia löytyy.

Emma Pikkarainen

Kerro meille toiveesi: palaute- ja ideakysely tulevan suunnittelun tueksi

29.10.2020

Suomi syö Satakunnasta - Sikses parasta lähiruokaa -hankkeemme on nyt kautensa puolivälissä, hanke jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Toivomme nyt ideoita ja kehitysajatuksia loppukauden suunnittelun tueksi. Kerro meille, mitkä teemat sinua kiinnostavat ja minkälaisiin tilaisuuksiin haluaisit osallistua. Aikaa toiveille on vielä, nyt rohkeasti vastaamaan!

Vastaa kyselyyn tästä.

 

Opettajat hoi, tiesittekö, että meiltä voi tilata etäoppitunnin lähiruoasta?

29.10.2020

Nyt satakuntalaisiin kouluihin olisi mahdollisuus varata varata maksuton etäoppitunti satakuntaisesta lähiruoasta. Alkusyksyllä aloitetut kokeilut ovat osoittautuneet mielekkäiksi ja tukeneet opetusta kivasti. Aiheena maatalous, ruoantuotanto tai koko satakuntalainen ruokaketju tuntuu hyvin kiinnostavalle oppilaiden keskuudessa.

Käytännössä opettaja voi halutessaan ottaa yhteyttä meihin hanketoimijoihin ja tiedustella etäoppituntia sekä sopivia ajankohtia, jolloin etäoppitunti voidaan pitää. Tunti pidetään Teamsin välityksellä.

On hyvä varata hieman aikaa alkuun, että yhteydet toimivat varmasti. Näillä jo pidetyillä tunneilla yhteydet ovat toimineet moitteettomasti ja oppilaidenkin puhe sekä kysymykset ovat välittyneet hienosti. Etätunnit ovat olleet mukava poikkeus tänä aikana, kun oikeat vierailut kouluilla on minimissä.

Opetuksessa hyödynnämme hankkeen nettisivuja ja sieltä löytyvää materiaalia sekä tietysti keskustelemme lähiruoasta. Lähiruokapäivän läheisyydessä pidettyjen etäoppituntien lähiruokatietoisuus oli huikeaa ja tuki teemapäivää. Satakuntalaisissa julkisissa keittiöissä tarjotaan kyllä hyvin muutenkin lähellä tuotettua ruokaa, mutta aiheesta on hyvä puhua ympäri vuoden.

Mikäli etäoppitunti kiinnostaa, niin vapaita ajankohtia voi tiedustella anna.kari@maajakotitalousnaiset.fi tai 050 555 8440 ja räätälöidään juuri teidän ryhmälle soveltuvat opetushetki.

 

Ruokavaliostaan huolehtiva suosii kotimaista kalkkunaa, josta suurin osa tulee Länsi-Kalkkunalta

29.10.2020

Länsi-Kalkkuna on Atria Suomen ja HKScan Finlandin omistama osakeyhtiö, joka tuottaa omistajille raaka-aineeksi kalkkunan lihaa. Kalkkunasta tehdään paljon valmisruokia, makkaroita ja leikkeleitä. Erityisesti leivänpäällisten markkinoilla kalkkunalla on iso merkitys.

Maailmalla kalkkunanliha on hyvin edustettuna lihatiskissä ja kaupoissa. Suomessa siitä ollaan jäljessä, vaikka meillä kasvaa maailman terveimmät linnut.

– Esimerkiksi Keski-Euroopassa syödään 5–6 kiloa kalkkunanlihaa henkilöä kohden vuodessa. Suomessa määrä jää alle kahden kilon. Kalkkunanliha on todella vähärasvaista ja sitä löytyy useimmiten sellaisten ihmisten ostoskoreista, jotka vaalivat omaa terveyttään, Länsi-Kalkkunan toimitusjohtaja Heikki Parviainen kertoo.

Kotimaisen kalkkunanlihan tunnistaa pakkauksen Hyvää Suomesta -merkistä. Parviainen kannustaa kuluttajia kokeilemaan rohkeasti erilaisia tuotteita.

– Jos omasta lähikaupasta ei löydy jotain tiettyä tuotetta, niin pyytäkää kauppiaalta. Kauppojen valikoimissa voi olla isojakin eroja, hän tietää.

Parviaisen oma suosikki on kalkkunan reisiliha ja erityisesti siitä tehdyt pataruoat.

– Laitan paljon ruokaa ja olen todennut, että reisilihaa on helppo tehdä. Se taipuu erilaisiin ruokiin ja valmistuu uunissa tai pannulla erilaisten mausteiden kanssa.  Se on edullistakin.

Hän kehui myös kalkkunan jauhelihaa, joka sopii monenlaisiin ruokiin hampurilaispihveistä lähtien. Liha muistuttaa koostumukseltaan hieman naudan jauhelihaa ja on helppoa käsitellä.

Suurin osa suomalaisesta kalkkunasta kasvatetaan Länsi-Kalkkunan sopimustuotantona. Hautomolta linnut lähtevät tuottajille. Sopimuskasvatustiloja on Satakunnan, Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla sekä muutama Etelä-Savossa.

Toisena työnä Länsi-Kalkkuna leikkaa ja teurastaa kalkkunoiden lisäksi omistajiensa emobroilerit. Kalkkunateurastamo ja lihanleikkaamo sijaitsevat Satakunnan Säkylässä.

Koko lintu hyödynnetään sulista lähtien. Raaka-ainesivuvirrat menevät Honkajoki Oy:lle. Niin sanotusta ylijäämästä tehdään ruokaa lemmikeille ja turkiseläimille. Länsi-Kalkkuna on varsin merkittävä rehuraaka-aineen toimittaja.

– Parasta tässä työssä on se, että koko ketju uskoo asiaan. Se on motivaatiotekijä. Nähdään kalkkunatuotannon vahvuudet ja tiedetään, että kulutuskehitys on koko ajan nousussa. Tuottajat ovat todella sitoutuneita ja intoutuneita, Parviainen kiittää ja kannustaa tuottajia jatkamaan samaan malliin.

Hän kertoo, että elintarvikebisneksessä on myös monenlaisia haasteita. Lihan tuottaminen Suomessa on kallista ja vaatimukset tarkkoja. Tilakoot ovat pienempiä kuin monissa muissa maissa. Kalkkunan kasvatuksessa on paljon käsityötä ja vaaditaan monia ihmisiä pitämään huolta asioista.

– Yksi haaste on tuotekehityksessä, jossa olisi toivomisen varaa. Jos ei ole tarjontaa, ei ole kysyntää. Broileri on vahva kilpailija tässä asiassa.

Kuvassa Vuoden Kalkkunatuottaja 2020, Jaana ja Jyrki Tapio. Heillä on kasvatuspaikkoja 8 000 kalkkunalle Loimaalla Köyliön kylässä. Kalkkunaa on kasvatettu tilalla vuodesta 2002 lähtien.

Käy poimimassa reseptivinkit talteen ja tutustumassa sopimustilojen tarinoihin Kalkkunaa Suomesta -nettisivustolla sekä Facebookissa! Kokeile esimerkiksi kalkkunabataattivuokaa merimiehen tapaan.

Senni Valiola

Satafood Kehittämisyhdistys ry

Peurapata maistui huittisilaisille koululaisille lähiruokapäivänä

29.10.2020

Lähiruokapäivänä Huittisissa tarjottiin peuranlihapataa, paikallisia perunoita ja herneitä, tuoresalaattia, ruisleipää, levitettä sekä puolukkahilloa.

– Kesäkuun alussa paikallinen metsästysseura Hukka kysyi, että otammeko peuranlihaa yhteen kouluruokailuun. Otimme mielellämme tarjotun lihan vastaan ja tiesin heti jo sopivan päivänkin. Ajallisesti lähiruokapäivä osui aivan nappiin, Huittisten ruokapalvelupäällikkö Auli Nousiainen kiitteli tyytyväisenä.

Huittisten kouluruokailussa peuranlihaa oli ensimmäistä kertaa. Lihaa tuli 150 kiloa. Nousiainen ja pellonpuiston ravitsemistyönjohtaja Nina Kärki seurasivat tyytyväisinä, kun oppilaat veivät tyhjiksi syötyjä lautasiaan pois. Se oli selvä merkki siitä, että ruoka maistui.

Peuranlihapadan reseptin kehittelyä he kuvailivat mielenkiintoiseksi projektiksi. Koeversio tehtiin viikkoa ennen lähiruokapäivää. Siitä tuli naisten mukaan hieman liian suolainen, mutta lähiruokapäivänä peuranlihapata onnistui todella hyvin. Kahdesta kolmeen tuntia haudutettu peuranlihapata sisälsi muun muassa kermaa ja pekonia.

– Porkkanaa tai muita kasviksia emme pataan laittaneet, että ketään ei ainakaan sen takia jätä maistamatta. Lapset syövät porkkanaa kyllä hyvin sellaisenaan, mutta kastikkeissa ja padoissa ne eivät maistu niin monelle, Nousiainen ja Kärki tiesivät.

He pohtivat, että peuranlihapata voisi jäädä teemamuotoisesti listalle ja se olisi ihanaa. Esimerkiksi niin, että sitä valmistettaisiin joka syksy.

Pellonpuiston keskuskeittiön ravitsemistyönjohtaja Nina Kärki.

Huittislaisessa kouluruokailussa käytetään monen muun satakuntalaisen kunnan tavoin lähiruokaa melko paljon. Nousiainen kertoi, että esimerkiksi perunat ovat tulleet jo vuosikausia paikalliselta tuottajalta. Pakastejuureksia tulee mahdollisimman paljon Apetitilta ja myös vihersalaatit tulevat läheltä. Sesonkikasviksia saadaan paikallisilta viljelijöiltä.

Teemapäiviä pidetään hyvinä. Nousiainen ja Kärki toivoivat, että vuosittainen lähiruokapäivä olisi tullut jäädäkseen.

8-luokkalaisen Neea Niemisen ehdoton suosikkiruoka koulussa on makaronilaatikko. Kotona heillä syödään melko paljon lähiruokaa. Lähiruoaksi Neea mieltää satakuntalaisen ruoan.
– Peuranlihaa olen joskus maistanut. En pitänyt siitä, joten en viitsinyt ottaa peuranlihapataa, hän totesi.

8-luokkalainen Neea Nieminen

Opettaja Sami Minkkinen maistoi peuranlihaa ensimmäistä kertaa.
–Todella hyvän makuista. Hienoa, että on jotakin erilaista, hän kiitteli.
Minkkisen suosikkiruoka koulussa on tonnikalapasta.

 

Opettaja Sami Minkkinen


Myös 8-luokkalaisten Roni Matintalon ja Perttu Kanniston mielikouluruokaa on tonnikalapasta. Matias Nokkala tykkää eniten makaronilaatikosta. Pojat ovat kaikki aiemminkin syöneet peuranlihaa. Perttu kertoi maistaneensa pohjoisen reissuilla lisäksi poronlihaa.
– Koulussa voitaisiin syödä useamminkin riistaa. Esimerkiksi kasvikset voisi korvata lihalla. Peuranlihapata oli ihan hyvää. Pekonia ei välttämättä olisi tarvinnut laittaa, he kommentoivat.

Senni Valiola

Satafood Kehittämisyhdistys Ry

Sivut: