Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Härmän Rati – luomua ja lähiruokaa

19.12.2019

Härmän Ratin päärakennus on siirretty Järvenpäähän Alahärmästä. Vanhojen hirsien ympärille rakennettiin moderni ravintola- ja majatalokokonaisuus perinteitä kunnioittaen. Ravintola aloitti luomuruoan tarjoamisen elokuussa 2016. Majoitustilat ovat 16 hengelle.

Kaikista raaka-aineista luomun osuus on tällä hetkellä noin 98 % ainoana ravintola Suomessa. Härmän Rati on Luomu SM voittaja viimeisiltä vuosilta. Muutaman prosentin vajauksen luomuportailla tekee käytännössä kalat.

Lokakuussa Luomuelintarvikepäivillä ensimmäistä kertaa järjestetyn European Organic Food Innovation Award -kilpailun voitti Gobbas Gårdin ja ravintola Härmän Ratin yhteistyössä kehittämä kotimainen luomuhärkäpaputuote ammattikeittiökäyttöön. Gobbas Gård on jo vuosia toiminut tavarantoimittajana Härmän Rati -ravintolalle. Tuotteen elinkaari on vasta alkutekijöissään. Idea härkäpaputuotteesta lähti halusta tuoda markkinoille kotimainen tuote korvaamaan soijasta valmistettuja kasvituotteita.

 

Tuuli Pirttikoski

Satafood

Kaupassa käyntikin voi olla elämys

19.12.2019

”Vahva vierailusuositus!”
”Tämä kauppa suorastaan käskee ostamaan laadukkaita ja terveellisiä elintarvikkeita”

K-Citymarket Järvenpää on maailman parhaan ruokakaupan tittelin ansainnut. Se voitti aiemmin syksyllä arvostetun IGD Awardsin Store of the Year 2019 -palkinnon.  Perusteina parhaan kaupan valinnalle ovat asiakaslähtöisyys ja innovatiivisuus. Citymarketissa on panostettu viihtyvyyteen. Siitä kielii kaupan moitteeton siisteys ja tuotteiden esillepanon tarkka järjestelmällisyys. Kaupan valikoima on erityisen monipuolinen ja tuoreosastoilla on torimainen tunnelma. Kaupassa korostuu shop-in-shop -kauppapaikat ja ne ovat esillä näyttävästi. Kaiken kaikkiaan lähiruoka- ja luomutuotanto on vahvasti esillä.

Markku Hautalan kauppa on niittänyt mainetta erityisen laadukkaalla sushitarjonnallaan ja K-Citymarket Järvenpää onkin Suomen suurin sushin myyjä. Myös kalatiskin tarjonta on tasokas.

Markku Hautalan kauppa on niittänyt mainetta erityisen laadukkaalla sushitarjonnallaan ja K-Citymarket Järvenpää onkin Suomen suurin sushin myyjä. Myös kalatiskin tarjonta on tasokas.

K-Citymarketin rohkea toteutus tuotteiden sijoittelussa on raikas avaus tämän päivän ruokakaupassa.

Valon leikitellessä järjestelmällisyys ja siisteys korostuvat.

Asiointi on tehty asiakkaalle mahdollisimman vaivattomaksi ja nopeaksi.

 

Tuuli Pirttikoski

Satafood

 

 

Tyrni sopii juhlakauden herkkuihin

13.12.2019

JUHLAVA JÄLKIRUOKA: TYRNIÄ JA PANNACOTTAA

Reseptissä yhdistyvät helppotekoinen italialainen klassikkojälkiruoka ja raikas satakuntalainen tyrnimarja, joka on varsinainen vitamiinipommi. Kumoa valmis pannacotta tarjolle tai tarjoa suoraan annoskulhosta – miten vain, hymy nousee suupieliin.

3 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä
1 dl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
1 laakerinlehti
ripaus suolaa

Tyrnikeitto:
3 dl tyrnimehua
11/2 dl (ruoko)sokeria
1 rkl perunajauhoja + tilkka vettä
koristeeksi kokonaisia tyrnimarjoja

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.

Kuumenna kerma, sokeri ja laakerinlehti kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja anna makuuntua hetki. Nouki laakerinlehti pois.

Lisää puristetut liivatelehdet lämpimään liemeen ja sekoita kunnes liivate on sulanut.

Lisää jogurtti sekä ripaus suolaa ja sekoita.

Kaada seos vedellä kasteltuihin annosvuokiin (esim. pieniin kahvikuppeihin) ja hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Kuumenna tyrnimehu ja sokeri kattilassa. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja lisää seos joukkoon. Sekoita ja kuumenna kunnes keitto sakenee. Jäähdytä.

Kumoa pannacotat tarjoilulautaselle. Valuta päälle tyrnikeittoa ja koristele halutessasi kokonaisilla tyrnimarjoilla.


TIESITKÖ, ETTÄ

Tyrni on Satakunnan maakuntamarja. Suurin osa kaupasta löytyvästä tyrnistä on kasvatettua, mutta Satakunnan luodoilla kasvavaa villityrniä voi löytää esimerkiksi kalamarkkinoilta ja erikoisliikkeistä.