Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Elokuun uutiskirje on nyt julkaistu!

31.08.2018

Elokuu ja alkusyksy ovat luonnonantimien parasta aikaa. Käynnissä olevan ravustuskauden innoittamana uutiskirjeestä voi lukea esimerkiksi Pyhäjärven raputilanteesta. Mukana on myös toimittajille ja bloggaajille järjestetyn makumatkan kuulumiset. Mukavia lukuhetkiä ja aurinkoista syksyä! Uutiskirjeen voit lukea täältä.

Pyhäjärven täpläravut ovat kalastajalle tärkeä sesonkituote

30.08.2018

Pimenevät loppukesän ja alkusyksyn illat ovat omiaan rapujuhlien järjestämiseen. Ravustuskausi alkoi heinäkuun 21. päivä ja jatkuu aina lokakuun loppuun asti, joten kotimaista tuoretta rapua on saatavilla vielä parin kuukauden ajan. Kolvaan Kala ravustaa Pyhäjärvellä täplärapuja. Parhaana päivänä mertoihin tarttuu jopa 1500 myyntimitan täyttävää rapua, joista osa päätyy suoraan keitettäväksi ja tukkuihin, osa taas elävänä kuluttajille.  

Jouni Aaltonen on kalastanut ammatikseen koko ikänsä. Vuonna 2004 hän perusti Kolvaan Kala -nimisen yrityksen, joka aloitti toimintansa lähinnä muikun kalastuksella. Myöhemmin mukaan tulivat savusilakat sekä kalamassa, joka valmistetaan Pyhäjärven särjistä sekä muusta pikkukalasta. Kalamassassa käytettävä lahna saadaan mereltä.

 Vaikka kalamassa onkin Kolvaan Kalan tärkeimpiä tuotteita, myös ravut ovat Aaltosen mukaan tärkeä sesonkituote. Rapusaaliin määrä on vähentynyt huomattavasti: vielä kymmenen vuotta sitten Pyhäjärvestä saatiin yli miljoona rapua, nyt määrä on noin puolet siitä. Tämä kesä on ollut ravustuksen kannalta hyvä, vaikka kuumuus onkin hieman vaikuttanut rapujen määrään. 

Rapujen suosio on vaihdellut vuosien saatossa jonkin verran.

- Kun jokirapujen määrä väheni rapuruton myötä, ravuista tuli niin sanotusti herrojen herkku. Täplärapujen ansiosta rapujen hinta on tullut järkevämmälle tasolle, mikä taas kasvattaa niiden suosiota, Aaltonen kertoo.

Suureen suosioon noussut kalamassa ei tahtonut käydä vielä muutamia vuosia sitten kaupaksi. Nyt kysyntä on kuitenkin suurempi kuin mitä pystytään tuottamaan. Syynä kysynnän kasvuun on niin sanottujen roskakalojen suosion kasvu. Toisaalta suomalaisten kalamaku on edelleen melko erilainen kuin vaikkapa Ranskassa.

- Esimerkiksi kuore on Ranskassa arvostettu herkku. Suomalaisten makutottumukset ovat hyvin erilaiset, aiemmin esimerkiksi särjet eivät kelvanneet juuri kellekään, Aaltonen toteaa.

Makutottumukset kuitenkin muuttuvat ja Suomen vesissä kalaa riittää. Ikisuosikki muikku maistuu vuodesta toiseen suomalaisille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ruuantuotantoon on otettava huomioon.

- Tämän kesän muikkukuolemat herättävät kysymyksen siitä, millaista kalaa vesistämme on tulevaisuudessa mahdollista kalastaa, Aaltonen pohtii.

Esimerkiksi rysäkalastus meni tänä kesänä voimakkaiden ja pitkään jatkuneiden pohjoistuulien vuoksi mönkään.

- Tuotteemme ovat luonnonantimia, joten emme koskaan tiedä, mitä seuraava kalavuosi tuo tullessaan, Aaltonen päättää.


Kolvaan kukko saa inspiraationsa savolaisesta kalakukosta. Maukkaan ruiskuoren sisällä on kalan lisäksi esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia. Kolvaan kukkoja voi ostaa Kolvaan Kalan myyntipisteistä.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Yrttipajan Petri Koivisto uskoo villiyrttien voimaan

30.08.2018

Euran Kauttualla toimiva Yrttipaja valmistaa lukuisia eri tuotteita aina maustesekoituksista yrttiteehen. Yrityksen luonnonyrttivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi nokkonen ja koivunlehti sekä monet hieman yllättävämmät kasvit, kuten peltokorte ja siankärsämö.

Pakkaustensa ilmeen vastikään muuttanut yritys kerää osan yrteistä pelloilta, osan suoraan metsästä. Esimerkiksi kuusenkerkät kerätään Siikaisista, jossa sijaitsevat toistaiseksi Satakunnan ainoat luomumetsät. Myös Euran kunnassa on käynnissä luomusertifiointi-prosessi ja kunnan metsää tullaan saattamaan sertifioinnin piiriin vielä tämän vuoden aikana.


Yrttipajan uudet pakkaukset ovat biohajoavia. 

- Olisi todella arvokasta, jos etenkin yksityiset metsänomistajat sertifioisivat metsänsä luomuksi, Yrttipajan omistaja Petri Koivisto toteaa.

Koivisto haluaisikin muistuttaa ihmisiä siitä, että omat metsämme ovat täynnä villiyrttejä jotka ovat niin lähiruokaa kuin trendikästä superfoodia.

- Uskon, että metsillä on tarjottavanaan vielä paljon sellaista, mitä emme ole osanneet hyödyntää, Koivisto sanoo. 


Siankärsämö on perinteikäs rohdos- ja maustekasvi, jota on aikoinaan käytetty muun muassa haavojen hoitoon.

Tänä vuonna osa yrteistä on nauttinut kuumista keleistä, osan sato on taas jäänyt niukaksi. Esimerkiksi nokkosta Yrttipajan varastossa on nyt runsaasti. Toisaalta alaa vaivaa kerääjien puute. Yrttipaja on värvännyt kerääjiksi esimerkiksi urheiluseuroja, jotka voivat rahoittaa keruulla toimintaansa.

Uusien pakkausten lisäksi uudistuksia on luvassa myös itse tuotannon puolella. Yrttipaja aikoo investoida vielä tänä vuonna uuteen laitteistoon, jonka ansiosta yrttien kauppakunnostuskapasiteetti kasvaa jopa 10 kilogrammasta vuorokaudessa 300 kilogrammaan.

- Esimerkiksi vienti ei ole näillä tuotantomäärillä mahdollista. Toivommekin uuden kaluston avaavan myös aivan uusia markkinarakoja, Koivisto haaveilee.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Sikses paras makumatka esitteli Satakuntaa toimittajille

27.08.2018

Sikses parasta -hanke kutsui joukon kiinnostavia ruokatoimittajia ja -bloggaajia mukaansa kahden päivän makumatkalle Satakuntaan. Matkan tarkoituksena oli tutustuttaa kutsuvieraat niin satakuntalaiseen ruoantuotantoon kuin maakunnan ainutlaatuisiin makuihin ja maisemiin. Kahteen päivään mahtuivat niin Yyterin dyynit, Noormarkun ruukit kuin pohjois-satakuntalaiset ankatkin.

Matka Satakuntaan alkoi 21.8. aamuvarhaisella Helsingistä. Matkan aikana bussissa nautittiin aamiaiseksi satakuntalaista kakkoa ja kuultiin tarinoita siitä, millainen ruokamaakunta Satakunta oikeastaan on. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Nakkilan Lohiranta. Arantilankosken kupeessa sijaitsevan juhlatilan pöytä oli katettu koreaksi ja lounaaksi tarjoiltiin kalaa eri muodoissa. Lisäksi toimittajat ja bloggaajat saivat ensikosketuksen porilaiseen panimoalaan, kun Rocking Bear Brewersin Kasper Toroska esitteli oman panimonsa tuotteita. 

Lounaan jälkeen matka jatkui kohti Yyteriä. Virkistyskylpylän laajennustyöt ovat aivan viimemetreillä, ja makumatkan vieraat pääsivät tutustumaan hotellin historiaan ja tulevaisuudensuunnitelmiin Lauri Turtolan opastamina. Juttutuokion päätteeksi siirryimme ihastelemaan aurinkoista hiekkarantaa ja Yyterin kuuluisia dyynejä. 


Makumatkan vieraat Yyterissä, vasemmalta alkaen: Tiina Rantanen, Sirkka Hirvonen, Heli-Hannele Pehkonen, Krista Kupariharju, Alexander Trivedi, Saana Jaakkola, Johanna Koskiranta, Mariaana Nelimarkka

Yyteristä matka jatkui kuvankauniiseen Reposaareen. Luvassa oli toisen porilaispanimon, Ruosniemi Brewery:n oluiden, sekä The Merry Monk -ravintolan hittiannoksen maistelua. The Merry Monkin fish&chips -annosta on usein tituleerattu jopa paremmaksi kuin lontoolaisia versioitaan, ja makumatkailijat allekirjoittivat väitteen. Konstailematon kala-annos oli tällä kertaa valmistettu ahvenesta – käytetty kala vaihtuu aina sen mukaan, mitä ravintolaan saadaan tuoreena. 


Juho-Matti Karpale ja Antti Isomäki esittelemässä Ruosniemen panimon, eli Ruosniemi Breweryn tuotteita.

Makumatkan ensimmäinen päivä päättyi Noormarkkuun, Ahlströmin ruukille. Ohjelmassa seuraavana oli tuotetori, jossa satakuntalaiset elintarviketuottajat pääsivät esittelemään yrityksiään. Maistettavana oli niin juotavia kuin syötäviä herkkuja sahdista ruusunterälehtihilloon, lihavalmisteisiin ja tomaattismoothieihin. Illan kruunasi illallinen Ahlströmin klubilla. Alkuruokana vieraat nauttivat Pyhäjärven ravuista valmistettua keittoa, pääruokana oli Kuuselan tilan ankkaa sekä Ahlströmin kyyhkystä ja jälkiruokana ilahdutti crème brûlée tyrnijäätelöllä. Illallisen aikana Porin vanhimman pienpanimon perustaja, Mika Tuhkanen, esitteli pienpanimotoimintaa ja kertoi myös porilaisen oluen historiasta. Tuhkanen on pienpanimoliiton hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja. 

Toinen matkapäivä valkeni aurinkoisena, joskin ilmassa oli jo ripaus syksyn kirpeyttä. Herkullisen aamiaisen jälkeen toimittajat ja bloggaajat pääsivät tutustumaan thai-joogahierontaan. Joogan lisäksi maisteltiin Yrittipajan yrttiteetä ja Petri Koivisto esitteli yrityksensä toimintaa. Aamun aktiviteettien jälkeen matka jatkui kohti Merikarviaa, jossa päästiin maistelemaan meren antimia Kalaliike Eljas Sannan tiloissa.  Monipuolisessa lounaspöydässä oli niin savustettuja kuin kraavattuja herkkuja ja vierailun kruunasi tyrnimehusta valmistettu alkumalja. 

Merikarvialta matka jatkui Pohjois-Satakuntaan, Jämijärvelle. Siellä makumatkalaiset otti vastaan Kuuselan tilan isäntä – sekä tilan valkoiset ankat! Tilalla kasvatetaan ankkojen lisäksi kalkkunoita. Lintutilalta taas siirryttiin hieman suurempien eläinten pariin Kullaalle. Siellä vieraat pääsivät tutustumaan Tenhon tilan luomukarjaan.  

 

Matkan viimeinen kohde oli Ulvilassa sijaitsevan Palusjärven Las Palus -niminen uimaranta. Bussin kurvatessa parkkipaikalle, uimarannan grillin tulisilla hiilillä paistuivat jo Sata-Lihan jahtimakkarasta leikatut pihvit. Kaksipäiväinen makumatka huipentui siis perinteisiin porilaisiin! Porilaisten väliin sai valita täytteet oman maun mukaan: tarjolla oli perinteisten lisukkeiden lisäksi myös tuoreita kasviksia, juustoa ja majoneesia. Grilliherkun kyytipoikana nautittiin vielä yhden porilaispanimon, Moose On The Loosen oluita, joita esittelemään oli saapunut panimon perustaja Kalle Hirvikoski. 

Kotimatkalle toimittajat ja bloggaajat eivät lähteneet mukanaan ainoastaan makoisat muistot, vaan he saivat kotiinviemisiksi paikallisten yrittäjien tuotteista kootut, sikses parhaat lähiruokakassit!

Sikses parasta kiittää mukana olleita vieraita, sekä ennen kaikkea satakuntalaisia yrityksiä ja toimijoita onnistuneesta makumatkasta! 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Kaikki kuvat: Essi Jokela