Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Maaliskuun uutiskirjeemme on ilmestynyt!

28.03.2018

Maaliskuun teemanamme ovat elintarvikealan tukut ja ammattikeittiöt. Haastattelimme uutiskirjeeseen Satakunnan alueen elintarviketukkujen sekä ammattikeittijöiden edustajia. Lisäksi löydät uutiskirjeestä hankkeen muita ajankohtaisia asioita. Mukavia lukuhetkiä uutiskirjeemme parissa!

Uutiskirjeen pääset lukemaan täältä. 

Ravintola Myllynkivi palvelee alueen lounasruokailijoita

28.03.2018

Säkylässä sijaitseva Fazer Food Servicen ravintola Myllynkivi palvelee arkisin alueen lounasruokailijoita. Buffetlounaan lisäksi ravintolassa on tarjolla aamupalaa sekä kahvila-, kokous- ja juhlapalveluita. Ravintola valmistaa aterioita päivittäin 100-200 hengelle.

- Ravintolamme käyttää sopimustuottajia ja toimii keskitetysti. Käytämme Apetitin satakuntalaisia kasviksia pääruoan lisukkeena aina, kun mahdollista, kertoo Myllynkiven ravintolapäällikkö Riitta-Liisa Järviö. Emme voi kuitenkaan suoraan tilata tuotteita ruoan valmistukseen lähialueelta, koska toimimme ketjuna ja meillä on tietyt sopimustuottajat, täsmentää Järviö.

Myllynkiven buffet-pöytä on kokonaisuudessaan suosittu alueen lounasruokailijoiden keskuudessa.
- Pyrimme tarjoamaan päivittäin niin sanottuja herkkuruokia, kertoo Järviö.

Tulevaisuudessa lähi- ja luomu- sekä vegeruoka pitävät pintansa

- Olin Gastro-messuilla ja mitä oikeastaan sieltä jäi mieleen, oli se, että tulevaisuudessa syödään yhä enemmän lähi- ja luomuruokaa sekä vegeruokaa ja sirkkoja, Järviö pohtii.

Myllynkiven yhteydessä toimii myymälä, jossa on myynnissä paikallisia tuotteita.
- Meiltä löytyy Apetitin tuotteet kaikessa laajuudessaan, Säkylässä valmistettua sokeria, Yrttipajan tuotteita sekä Kurkkumestareiden säilykekurkkuja, -punajuuria ja muita säilykkeitä, luettelee Järviö.  Paikalliset tuottajat voivatkin tarjota meille tuotteitaan myyntiin myymäläämme. Sirkoista olemme myös jo tehneet kauppaa, sillä sirkkakasvattamo on tulossa tänne Säkylään, päättää Järviö.

Myllynkiven verkkosivut

Palvelutukku Immonen Oy – Paikalliselle tukulle on edelleen paikkansa

27.03.2018

Porissa sijaitseva ja Satakunnan alueella toimiva elintarvikealan palvelutukku Immonen Oy on perustettu vuonna 1982. Tukun asiakaskunta koostuu pääosin ravintoloista, lounaspaikoista, grilleistä, pitopalveluista, suurtalouskeittiöistä sekä vähittäiskaupoista. Tukun tuotevalikoima on laaja ja elintarviketuotteita löytyy laidasta laitaan.

- Meillä on täällä oikeastaan lähes kaikkea ja eri elintarviketuotteita löytyykin noin kuusi tuhatta, kertoo Juha Willman. Noin puolet myynnistämme perustuu tuoretuotteisiin, jatkaa Willman.

Mahdollisimman paljon satakuntalaisia tuotteita

Palvelutukku Immosen valikoimasta löytyy monipuolisesti satakuntalaisia tuotteita.
- Pyrimme hyödyntämään maakunnan tuottajien tuotteita niin paljon, kuin mahdollista, Willman kertoo. Lähituotteista Willman nostaa esiin erinomaisena esimerkkinä NAMS tomaatit. Tuote on äärimmäisen hyvä ja sen merkityksen kyllä huomaa. Kaupat todella haluavat kyseistä tuotetta myyntiin eikä muita tomaatteja välttämättä enää edes haluta.

- On myös tärkeää, että lähiruokaa suosimalla pystymme vaikuttamaan hiilijalanjäljen pienentämiseen ja oman maakuntamme työllisyyteen, korostaa Willman.

     

Paikalliselle tukulle on edelleen paikkansa

Palvelutukku Immosella on käytössä nettikauppa, jonka kautta tilauksia tehdään yhä enemmän. Nettikaupan valttikorttina on muun muassa se, että asiakas pystyy tekemään tilaukset täysin omalla aikataululla. Nettikaupasta huolimatta myös puhelin on edelleen tärkeä työväline tilauksia tehdessä. Elintarviketukun toiminnassa Willman näkee tulevaisuutta ajatellen haasteita, mutta myös mahdollisuuksia.

- Kiristynyt kilpailu ja isojen keskusliikkeiden ”valta-asema” ovat haasteita tällä alalla. Paikallisella tukulla on kuitenkin oma paikkansa ja tarpeensa tulevaisuudessakin. Asiakkaiden hyvä palvelu on meille äärimmäisen tärkeää ja paikallinen tukku pystyy palvelemaan asiakkaitaan hyvin nopealla ja joustavalla aikataululla, Willman päättää.

Palvelutukku Immosen verkkosivut

Palvelutukku Immosen Facebook-sivut

Heidi Tattinen
Pyhäjärvi-instituutti

Porin Tuoretuote Oy – Kotimaiset ja satakuntalaiset tuotteet etusijalla

27.03.2018

Satakunnan talousalueella ja Porissa sijaitseva Porin Tuoretuote Oy on vuonna 1982 perustettu perheyritys. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluvat pääsääntöisesti vähittäiskaupat, tukkuliikkeet, ravintolat, suurkeittiöt ja pitopalvelut. Yrityksemme on hyvin paikallinen. Keskitymme Satakunnan markkina-alueeseen ja täysin omiin vahvuuksiimme, Porin Tuoretuotteen toimitusjohtaja Tero Boelius kertoo.

Satakuntalaiset ja kotimaiset tuotteet etusijalla

Porin Tuoretuotteen valikoimaan kuuluvat monipuolisesti tuoretuotteet eli vihannekset, juurekset ja hedelmät. Lisäksi löytyy valmiita salaattiaineksia ja raasteita, salaatinkastikkeita, säilykkeitä ja kanamunia.
- Esimerkiksi kuorittu peruna on yksi hyvin merkittävä tuote meillä, Boelius kertoo.

Porin Tuoretuote panostaa satakuntalaisiin ja kotimaisiin tuotteisiin. Satakunnasta meille tulee muun muassa tomaattia, perunaa ja kaaleja (varhaiskaali, kukkakaali, parsakaali ja keräkaali). Jos meiltä ei löydy paikallisia tuotteita, pyrimme ainakin kotimaisuuteen, Tero kertoo. Tuottajat voivat suoraan tarjota tuotteitaan tukulle myyntiin, mutta yllättävän vähän meille tarjotaan paikallisia tuotteita. Paikallisia tuotteita voisi siis aina tarjota enemmänkin, Boelius kannustaa tuottajia.

Varaston nopea kierto takaa tuotteiden tuoreuden

Tuotteiden tuoreus on myös Porin Tuoretuotteelle ensiarvoisen tärkeää ja varaston nopealla kierrolla pyritään takaamaan tuotteiden tuoreus.
- Kaikkia tuotteita en esimerkiksi itse ehdi nähdä, sillä osa tuotteista saattaa saapua meille myöhään illalla ja lähtee eteenpäin jo aamuyöstä, Tero kertoo. Tuotteiden tilaukset tapahtuvat pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostilla. Tuotteiden saatavuustilanne vaihtelee päivän mittaan, joten puhelin on vielä nopein ja helpoin tapa tehdä tilauksia sekä varmistaa tuotteiden saatavuus.

Porin Tuoretuote työllistää sesonkiajasta riippuen 8-10 henkilöä. Tero näkee tukkutoiminnassa haasteita, mutta työ on myös antoisaa. Haasteet ovat iso osa tätä toimintaa ja joka päivä tartutaan uusiin haasteisiin. Työ on hyvin mielekästä ja pidän tästä työstäni paljon, Tero päättää.

Porin Tuoretuotteen verkkosivut

Heidi Tattinen
Pyhäjärvi-instituutti

Kespro, Meira Nova, Metro-tukku, Heinon tukku Oy & Elintarviketukku Rikainen Oy

26.03.2018

Kespro

Suomen laajimman HoReCa-valikoiman omaava, HoReCa-alan ammattilaisia palveleva Kespro on osa Kesko OYJ:tä ja on Suomen johtava tukkukauppa. Kespron Satakuntaa palvelevat noutotukut sijaitsevat Turussa ja Tampereella.

Kotimaan markkinoilla tärkeää erottautua

Elintarviketuottajat voivat tarjota tuotteitaan tukkumyyntiin myös pienempiä eriä ja kausittain.

- Kausituotteet, jotka antavat lisäarvoa, sopivat hyvin valikoimaan, Kespron konseptipäällikkö Jussi Vainio sanoo. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa tuotteet, joista ei löydy vastaavia tuotteita valikoimasta. Lähiruoalle on Kespron tukuissa kysyntää ja tuottajalle on etu, mikäli pystyy erottumaan kotimaisilla markkinoilla muullakin kuin sijainnillaan.

Kespro on viestinyt vahvasti, että tuottajat ottaisivat yhteyttä tukkuihin rohkeasti. Tuottajalle voi olla raskasta harjoittaa tilaustoimintaa erityisesti logistisesti, jossa jokainen seudun ravintola tilaa yksitellen tuotteensa tuottajilta ja siten ne myös pitää toimittaa heille. Vainion mukaan on kaikkien osapuolten etu, että lähiseudun tuottajien tuotteita saa yhdestä paikasta, yhdellä tilauksella ja yhdellä autolla kuljetettuna.

Kespron verkkosivut

Meira Nova

SOK:n tytäryhtiö Meira Nova on Suomen johtavia foodservice-alan tukkukauppoja. Meira Nova on erikoistunut palvelemaan ravintoloita, hotelleja, henkilöstöravintoloita ja julkisen sektorin suurkeittiöitä. Satakunnan aluetta palvelee Turun myyntikonttori, Porissa sijaitsee tukun alueterminaali. Maakunnan jakelualueella tavaraa kulkee joka päivä useita tonneja.

Satakunnan alueella hyviä tuotteita

Satakunnasta alkuperältään olevaa ja Satakunnassa valmistettuja elintarvikkeita kulkee ja myydään hyvin paljon koko Suomen elintarvikemarkkinassa. – Satakunnan elintarvikeyritysskaala on laaja ja siitä voi olla ylpeä, Meira Novan aluepäällikkö Jukka Rintala sanoo.

Pienempikin elintarviketuottaja voi tarjota tuotteitaan Meira Novalle tukkumyyntiin ja näin ollen yrityksen koolla ole merkitystä. Tukulla on S-ryhmätasoinen ohjeistus kriteereistä, joita tavarantoimittajan on täytettävä. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa vastuullisuus, jäljitettävyys ja saatavuuden varmistaminen. Saatavuuden varmistaminen on tärkeä kriteeri Meira Novan tukkukaupassa, sillä tuotteita ei oteta hyllynkoristeeksi, sanoo Rintala. Pienempiä eriä kulkee jonkin verran suoratoimituksina.

Tuotteella on oltava kysyntää. Vaikka pienemmätkin elintarviketuottajat ja -jalostajat voivat tuotteitaan Meira Novalle tarjota, on tavarantoimittajan tärkeää ymmärtää markkinoinnin tärkeys myös tukkukaupassa.  Rintala vinkkaa, että markkinointiponnistelut tulisi suunnata hotellien, ravintoloiden ja suurkeittiöiden suuntaan ja niiden tuotekehittäjiin.

Meira Novan verkkosivut

Metro-tukku

Satakunnassa pikatukut sijaitsevat Kankaanpäässä, Porissa ja Raumalla.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on valtakunnallinen päivittäistavaran tukkukauppa noin 23 prosentin markkinaosuudellaan koko Suomen päivittäistavara-alan tukkukaupasta.  Metro-tukku on vahva toimija HoReCa-alalla ja se palvelee myös julkishallinnon toimijoita. Metro-tukku toimii koko maan kattavan Metro-pikatukkuverkoston ja toimitusmyynnin kautta.

Tuotteet hankitaan joko suoraan valmistajilta tai Tukon ja Finnfrostin kautta heidän jopa 700 yhteistyökumppaniltaan. Valtakunnallinen toimitusmyynti toimittaa tuotteet asiakkaille sovittuna aikana 24 tai 48 tunnin rytmissä. Tuotteet toimitetaan täysissä myyntierissä tai sopimuksen mukaan.

Sähköiset työkalut tuovat tehokkuutta

Metron verkkokauppa emetro.fi on nykyaikainen tilaus-, asiointi- ja infokanava. Tuotteiden tilaaminen on helppoa, sillä käytössä ovat monipuoliset tuotehakutoiminnot ja kuvalliset tuotetiedot sekä tuotevertailu. Verkkokaupassa voi tehdä ostoksia älypuhelimellä tai tabletilla. Metro lanseerasi ensimmäisenä tukkuna mobiilitilauksen. Mobiilitilaus on helppo, nopea ja edullinen tapa tilata. Tuotteen viivakoodi skannataan älypuhelimen kameralla tai se voidaan syöttää käsin. Sovellus kertoo, onko tuote tilattavissa ja mikä on myyntierä.

Metro-tukun verkkosivut

Heinon tukku Oy

Heino on päivittäistavaratukkuliike, joka toimii tuhansien suomalaisten ravintoloiden ja suurkeittiöiden ja muiden palvelualojen yritysten ruokatarvikkeiden ja juomien hankintapaikkana. TukkuHeino Oy -konsernin suurimman toimijan, Heinon Tukku Oy:n, toimialaa on päivittäistavaroiden tukkukauppa ja maahantuonti. Yhtiöllä on pikatukut Helsingissä ja Vantaalla, toimitustukut Espoossa ja Kuopiossa sekä myyntikonttorit Turussa, Tampereella, Oulussa ja Seinäjoella.

Heinon tukku Oy toimii valtakunnallisesti toimitustukkuna. Näin ollen asiakkaiden sijainnilla ei ole merkitystä. Kuten muillakin tukkutoimijoilla, myös Heinolla on sähköinen pika- ja toimitustukkujen verkkopalvelu. Tavarantoimittajia Heinolla on jopa 800. 

Aimo - Heinon oma laadukas tuotesarja keittiöalan ammattilaisille

Aimo-sarjan tuotteet ovat Heinon valmistamia tai valmistuttamia. Aimo-sarjaan kuuluu muun muassa majoneeseja, kastikkeita, säilykkeitä, leipomopakasteita sekä liha- ja kalatuotteita tuoreina, jalosteina ja pakasteina. Tuotteita on jo yli 500. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja ulkomailla. Aimo-valikoimasta löytyy myös luomua sekä vegaanisia tuotteita.

Heinon Tukku Kuopio Oy jalostaa kalaa ja valmistaa leikattuja hedelmä- ja vihannestuotteita omassa tuotantolaitoksessaan Kuopiossa. Heinon Tukku Kuopio Oy:n oman tuotannon kalajalosteet kehitetään vastaamaan sekä asiakkaiden tarpeita että ajan vaatimuksia. Kalaa saa fileinä, massana ja jalostettuina tuotteita. Alihankkijat on valittu tarkoin.  Yritys valmistaa kotimaisesta järvikalasta korkeatasoisia tuotteita. Heinon Tukku Kuopio Oy omistaa virolaisen riista- ja kalatuotteisiin keskittyvän Hunt Fish Group Ltd:n.

Heinon tukun verkkosivut

Elintarviketukku Rikainen Oy

Elintarviketukku Rikainen Oy on tamperelainen tukkuliike. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat kaikki mahdolliset elintarvikkeet suurkeittiöille. Vahvasti verkostoitunut yritys toimii paikallisten viljelijöiden markkinointi- ja myyntikanavana sekä logistisena kumppanina.

Maakuntarajat eivät ole Rikaiselle ongelma. Elintarviketukku Rikainen Oy suosii ja käyttää mahdollisuuksien mukaan lähialueen tuottajia, joten raaka-aineet ovat tuoreita ilman pitkiä välimatkoja. Lähialueelta hankitaan maitoa, hevi-tuotteita sekä lihatuotteita. Myös luomutuotteita hankitaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisena.

Elintarviketukku Rikaisen verkkosivut

Henkilökohtaisten haastattelujen lisäksi lähteinä käytetty eri tukkujen verkkosivuja.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Sivut:
  • 1
  • 2