Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Helmikuun uutiskirje on ilmestynyt

28.02.2018

Helmikuun uutiskirjeemme on ilmestynyt. Pääset lukemaan sen täältä.

Mukavia lukuhetkiä!

Ilonan Maalaispuoti on avoinna ympäri vuoden ja elää sesonkien mukaan

23.02.2018

Kotimaisiin ja erityisesti lähialueen tuottajien tuotteisiin keskittyvä Ilonan Maalaispuoti avasi ovensa keväällä 2011 silloisten yrittäjien Milla ja Kimmo Nikon toimesta. Nykyiset Ravintola Wanha WPK:n yrittäjät Anna ja Niko Rajaniemi jatkavat entiseen tapaan myös lähiruokapuodin toimintaa.

Huittisissa Ravintola Wanha WPK:n ohessa toimiva kaunis, maalaismainen Ilonan Maalaispuoti on vakiinnuttanut asemansa vähittäiskauppojen rinnalla Huittisissa. Tuoteskaala on laaja ja monet tuotteista ovat sellaisia, joita ei marketeista löydy. Pakasteesta löytyy suosittua Viskilän tilan kukonpoikaa ja pääsiäistä kohden kukonpojan kysyntä varmasti taas kasvaa. Liha-Aitta Vahekosken lihatuotteet ovat myös suosittuja ympäri vuoden. Kesäaikaan puodin hittituotteita ovat paikalliset perunat ja parsa.

Anttilan tilan mehut ovat kuuluneet valikoimaan puodin alkutaipaleelta asti. Myös FP-Kotajan ruusun terälehtihillo on vakiinnuttanut paikkansa Saloniemen juustolan juustojen kanssa puodin hyllyssä. Uusimpana tuotekokonaisuutena ovat paikallisten pienleipureiden leivonnaiset - puodista löytyvät gluteenittomat leivonnaiset ovat esimerkiksi mitä mainioin vierasvara.

Ilonan Maalaispuoti on Lähipuodin herkut -myyntipiste. Lähipuodin herkut on merkki tuoreista ja laadukkaista lähialueen tuottajien tuotteista.

Siimeksen luomutilan jauhot ovat kuuluneet Ilonan Maalaispuodin valikoimaan jo pitkään. Rajaniemen mukaan talkkunajauho on ylivoimaisesti suosituin tuote. Ajoittain myynnissä on myös talon uunituoretta mallasleipää.

Mitä olisi lähiruokapuoti ilman lähialueella käsityönä valmistettuja makeisia?

Seuraa Ilonan Maalaispuotia ja Ravintola Wanha WPK:ta somessa!

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Ruokapuoti LUMO panostaa ruoan aitouteen ja puhtauteen

23.02.2018

Wanhan Rauman kupeessa sijaitseva Ruokapuoti Lumo perustettiin vuonna 2010 puhtaan ja aidon ruoan ympärille. Puodin omistajan Tero Suhosen mukaan alun alkaen yrityksen ideana oli tarjota raumalaisille puhdasta ja aitoa ruokaa.

- Emme kuitenkaan halunneet profiloitua ainoastaan luomukaupaksi. Määrittelimme alusta alkaen itse tarkat kriteerit sille, mitä haluamme tai emme halua myydä.

Suhosen mukaan ruoan aitous, puhtaus ja ravinteikkuus olivat yksiä merkittävimpiä kriteereitä ja edelleenkin puodin elintarvikevalikoima nivoutuu näiden kriteerien ympärille.

Puodin elintarvikevalikoimasta löytyy muun muassa luomupähkinöitä, -siemeniä ja -kuivahedelmiä, luomuteetä ja -yrttihaudukkeita, superfoodeja, maitotuotteita, liha- ja kalatuotteita, vihanneksia ja hedelmiä, kahvituotteita, luomu- ja villimausteita, liha- ja kalatuotteita sekä pienpanimotuotteita.

Lähes kahdeksassa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon ja nykyisin puodin valikoimasta löytyy elintarvikkeiden lisäksi myös muutakin tarjontaa. Valikoimassa on muun muassa biohajoavia pesuaineita, tekstiileitä, joogavälineitä sekä kahvi- ja keittiövälineitä. Tämän lisäksi tarjolla on myös erilaisia koulutuksia, kursseja, maistatustilaisuuksia ja valmennuksia, jotka linkittyvät laajemmin ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

- Ensinnäkin minulla oli oma halu laajentaa toimintaa, mutta samalla myös ulkopuolelta tuli paineita. Markkinat ovat muuttuneet niin paljon, että emme pärjäisi täysin pelkällä ruokavalikoimalla, Suhonen toteaa.

Paikallisia tuotteita voisi olla tarjolla enemmänkin

Puodin valikoimasta löytyy lähiruokatuotteita, mutta yrittäjän mukaan niitä voisi löytyä enemmän. Tällä hetkellä valikoiman lähituotteita ovat muun muassa Yrttipajan teet ja maustesekoitukset, MM Koskenkorvan tuotteet, Ketunleivän ja Pelkosen kotileipomon leivät, Saloniemen Juustolan tuotteet sekä lähialueen panimoiden kuten paikallisen Linden Breweryn oluet. Lisäksi puodilla on oma pieni tuoteperhe, josta löytyy muun muassa sinappia, salaatinkastiketta ja tomaattihilloketta.

- Olisi mukavaa, jos meillä olisi valikoimassa enemmänkin paikallisia tuotteita. Asiakkaat esimerkiksi kyselevät meiltä välillä nimenomaan raumalaisia tuotteita, joita voisi viedä tuliaisiksi kauemmaksi. Lähituotteitta voi siis rohkeasti tulla meille tarjoamaan, Suhonen kannustaa.

Lähiruoasta puhuttaessa yrittäjä nostaa esille ruoan laatuun, makuun sekä alkuperään liittyviä seikkoja.

- Minua kiinnostaa, mistä tuote tulee, mistä raaka-aineet ovat peräisin ja miten tuote on tuotettu ja jalostettu.
-  Tuotteen laadulla, maulla ja ravinteikkuudella on myös tärkeä merkitys. Vaikka ruoka tulisi läheltä, pitää sen myös olla laadukasta, ravinnetiheää ja aidon makuista.

Ruoan puhtauden Suhonen linkittää vahvasti ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Puhdas ruoka vaikuttaa valtavasti muun muassa suoliston toimintaan ja ehkäisee monia suolistosairauksia. Yrittäjä uskookin, että ruoan puhtaudella ja aitoudella on suuri merkitys myös tulevaisuudessa.

- Ruoan aitous ja puhtaus eivät ole pelkkiä trendejä. Ne tulevat pitämään pintansa kauemmin. Laajemmin katsottuna myös ekologisuus ja eettisyys ovat nousemassa tärkeiksi arvoiksi puhtauden ja aitouden rinnalle, Suhonen päättää.

Seuraa Ruokapuoti Lumoa:

Verkkosivut
Facebook
Instagram

Heidi Tattinen
Pyhäjärvi-instituutti

Satakunnan vähittäiskaupoissa lähiruoalla vahva rooli

22.02.2018

Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -hanke järjesti hanketoimijoille tutustumismatkan satakuntalaisiin vähittäiskauppoihin. Hankkeen työryhmä vieraili päivän aikana K-Citymarket Mikkolassa, Prisma Mikkolassa, S-market Kankaanpäässä sekä K-Citymarket Kankaanpäässä. Lounaspaikaksi valittiin Ravintola Borg Porissa. Päivän tarkoituksena oli tutustua luomuvähittäiskauppaan Porin ja Kankaanpään talousalueilla. Vierailuilla kuultiin paljon asiaa myös lähiruoasta. Haastatteluissa nousi esiin, että lähiruoan ja luomun suhde voi olla kuluttajalle häilyvä, sillä lähiruoka on niin puhdasta.

Lähiruoan asema maakunnan vähittäiskaupassa on erittäin vahva ja kauppaketjut markkinoivat näkyvästi paikallisuutta. Sekä luomu- että lähiruokatuotteiden kohdalla kuluttaja haluaa tietää, mistä tuote on ja ketä sen on jalostanut. S-ryhmän osuuskaupoissa on tärkeää, että valikoimassa on mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita – lähtökohtana, kun on kysyntä ja asiakaslähtöisyys. Myös Keskolla sävelet ovat samanlaiset. Esimerkiksi K-Citymarket Mikkolassa tullaan järjestämään tänä vuonna lähiruokateemainen viikonloppu, johon satakuntalaiset tuottajat ovat tervetulleita esittelemään tuotteitaan ja kertomaan yrityksestään.

Satakunnan kaupoissa luomun osuus myynnistä on noin 2% luokkaa. Viesti kaupan alalta oli yksiselitteinen: luomutuotteiden osuus myynnistä kasvaa koko ajan ja kotimaisia sekä erityisesti paikallisia luomutuotteita tarvitaan lisää. Luomutuottajia kannustettiin rohkeasti tarjoamaan tuotteitaan kaupan valikoimiin. Keskusteluissa kävi ilmi, että luomuleivälle on jalansijaa. Myös kaalit ja omenalajikkeet sekä käsityönä valmistetut makeiset kiinnostavat luomuna.


Peltomaan Parhaat luomutilan Mahtava, Mukava ja Helppo -perunoita löytyy vähittäiskaupan hyllystä.


Tenhon tilan naudanlihaa Prisma Mikkolassa.

Myös ravintola Borg kiinnostunut luomu- ja lähiruokaelintarvikkeista

Ravintola Borgin keittiömestari kertoi lähiruoka- ja luomutuotteiden käytöstä ravintolassa. Keittiömestari Emilia Mannilan mukaan luomutuotteita tarjotaan ravintolan keittiölle vähän, lähiruokatuotteita jonkin verran enemmän. Etenkin paikalliset luomutuotteet olisivat erittäin tervetulleita ruokalistalle. Keittiömestari on omatoimisesti etsinyt ja löytänyt lähiruokatuotteet keittiön käyttöön. Hän kannusti tuottajia ottamaan rohkeasti yhteyttä luomu- ja lähiruokatuotteiden tiimoilta.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Porin kauppahalli – Kauppapaikka jo vuodesta 1927

22.02.2018

Porin kauppahallilla on pitkä historia ja se on säilyttänyt asemansa kauppapaikkana jo yli 90 vuotta. Kauppahallin toiminnan alussa, 1930-luvulla kauppahallissa toimi lähes 90 myymälää kahdessa kerroksessa. Vuonna 2018 myymälöitä on reilu kymmenen. Halli kuitenkin toimii sitkeästi ja sillä on oma aktiivinen asiakaskuntansa. Hallissa palvelee edelleen monipuolinen valikoima palveluita ja elintarvikkeita sekä lounasta, kahvia ja vaikkapa parturi- tai kampaamopalveluita.

Porin kauppahalli on avoinna arkisin klo 8-17 ja lauantaisin klo 8-14. Itse myymälät voivat sulkeutua aikaisemmin, mutta kauppahallin ovet ovat auki. Kauppahallin facebook- ja verkkosivuilta näkee tarkat myymälöiden aukioloajat ja ajankohtaiset asiat.

Porissa käydessä kannattaakin pistäytyä tässä arkkitehti Oiva Viljasen suunnittelemassa kauniissa kiinteistössä.  Viimeisin peruskorjaus vuonna 2012 palautti rakennuksen entiseen loistoonsa. Remontissa tekniikka on uudistettu ja itse ulkonäkö palautettu alkuperäiseen muotoon ja joitakin parannuksia tehden vanhaa kunnioittaen.

Kauppahallin elintarvikemyyntiä edustavat Kuusikon lihakauppa, Luomupuoti, Mauste ja teepuoti ja Leipomo T.K. Huhtanen. Kauppahallin karkki tarjoilee vähän makeaakin. Lisäksi halliin saapui vuonna 2017 kaksi uutta myymälää: Kelia keittiö ja Rannikon kalatuote. Lounasta tarjoilevat Lounaspiste Kanttura, Kahvitupa sekä Mauste ja teepuodin kahvio Nestor.


Kuusikon lihakauppa

Porin Kauppahallin puheenjohtajana toimii Ulla Mäkinen. Hänen Luomupuodissaan käyvät vakioasiakkaat, jotka ovat lapsiperheitä sekä iäkkäämpiä kaupunkilaisia. Harmillisesti ihmisten asiointi kuitenkin käy poispäin kaupungista. Mäkinen on kuitenkin toiveikas ja uskoo hallin pitävän pintansa kauppapaikkana. Hän huomauttaa, että puolen kilometrin säteellä hallista asuu 13 000 porilaista eli potentiaalia kyllä löytyy.

Hallissa on mahdollista kokeilla Pop up-konseptia. Moni yhdistys on innostunut tällaisesta ja sama sopii myös pienyrittäjille. Ulla Mäkinen kannustaa rohkeasti ottamaan yhteyttä ja kokeilemaan siipiä hallimyyjänä. Erityispiirteenä hallissa voidaan pitää turvallisuutta. Naapuriapua voi ja saa pyytää, mikä auttaa arjessa ihan valtavasti. Mukavassa ympäristössä viihtyy ja työ on mielekästä.

Ulla Mäkisen kanssa keskustelimme kahvikupposen äärellä. Loistavat, lämpöiset aamupullat oli leiponut Anne Huuki-Svärd. Hallissa kannattaa siis pistäytyä, aistia tunnelmaa ja tehdä ostoksia. Ruoan tie on melko lyhyt pellolta asiakkaalle. Hallissa on jopa mahdollista keskustella itse viljelijän kanssa, kuten Ulla Mäkisen. Moni Luomupuodin tuote on peräisin Ulvilassa sijaitsevan Saaren luomuosuuskunnan mailta.


Anne Huuki-Svärdin leipomat lämpöiset aamupullat. Taka-alalla Ilkka Huuki-Svärd.

Kauppahallin verkkosivut
Kauppahallin Facebook-sivut

Anna Kari
ProAgria Länsi-Suomi

Satakuntalaisia tuotteita Pientuottajapäiville Helsinkiin 9.–15.4.2018

14.02.2018

Satakuntalaisilla tuottajilla on mahdollisuus päästä esittelemään ja myymään tuotteitaan Helsingin K-Citymarket Eastonin pientuottajapäiville 9.–15.4.2018. Katso lisätietoja alta ja ilmoittaudu mukaan!