Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Janoisen lähimatkailijan menovinkki

16.07.2020

Pienpanimot työllistävät, vireyttävät maaseutua ja matkailua, sekä maksavat runsaasti veroja ja ovat silläkin tapaa merkittäviä oman yhteisönsä jäseniä ja kehittäjiä.

Satakunnassa toimii viisi pienpanimoa – neljä Porissa ja yksi Raumalla. Porissa on väkilukuun
suhteutettuna eniten pienpanimoja Suomessa. Yrittäjien yhteisö on tiivis.

Takana on varsin erikoinen kevät. Pienpanimot eivät kuitenkaan lyöneet hanskojaan tiskiin kriisin keskellä. Isoimmat menetykset tulivat ravintolamyynnin tyrehdyttyä ja erilaisten festivaalien ja muiden tapahtumien peruuntumisesta. Vähittäismyynnin nousu ei riittänyt kompensoimaan pienpanimoiden myynnin kannalta tärkeimmissä myyntipaikoissa tapahtunutta pudotusta. Alaa on lisäksi pöyristyttänyt se, että ulkomailta saa olutta kotiovelle toimitettuna, mutta suomalaiset pienpanimot eivät voi toimittaa tuotteitaan kotiinkuljetuksella. Keväällä 10 kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen pienpanimoiden väliaikaisen etämyynnin sallimisesta. Asian käsittely on vielä hallituksessa kesken. Ravintoloiden aukioloaikojen höllentämisen seuraukset näkyvät pienpanimoilla viiveellä, sillä uusia oluteriä ei oteta vastaan ennen kuin entiset varastot on myyty.

Satakuntalaisten pienpanimoiden toimintaa ja yhteistyötä koronakevään aikana on ollut ilo seurata. Menneen kevään aikana pienpanimoiden sosiaalisen median kanavilla on nähty etämaisteluja ja etävierailuja. Osa on myös avannut verkkokaupan. Panimot ovat kehittäneet uutuustuotteita ja järjestäneet yhteisiä virtuaalitasting-tilaisuuksia. Yhteistyössä on ollut mukana myös ravintoloita.

Erityisesti tänä kesänä on vastuullista suosia lähialueen yrityksien tuotteita sekä lähi- ja kotimaanmatkailua. Moni toimiala on riippuvainen asiakasvirroista, jotka ovat koronan myötä hiljentyneet. Tänä kesänä on oikea hetki suosia lähialueen juomateollisuuden tuotteista.

Pienpanimoiden rouheat myymälät ovat avoinna viikonloppujen alla ja myymälävisiitillä on mahdollista kuulla tarinaa tuotteiden takaa.

Kesäiltojen illanistujaisiin satakuntalaisia pienpanimotuotteita löytyy laajasti jokaisen kauppaketjun hyllyiltä.

Mainio menovinkki kesälle on panimokierros, jossa tutustutaan kaikkien neljän porilaisen panimon toimintaan ja tuotteisiin. Pienpanimokierroksen liput ovat myynnissä Visit Porin nettisivuilla.

Moose on the Loose Brewing Company Oy:n vauhti kasvaa ja panimo on aikeissa
työllistää lisäkäsiä.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry