Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Sitä parempaa lihaa Vuorenmaalta

16.07.2020


Kuvassa satakuntalaista herefordin ulkofilettä. Teurastettu ja leikattu Vuorenmaalla.

Kuka olet ja mistä?

Olen Juha Vuorenmaa, viidennen polven teurastaja, Harjunpään kylästä Ulvilasta.

Mitä yrityksenne tekee? Ketkä ovat asiakkaanne?

Yritys kuljettaa, teurastaa ja leikkaa nautoja, lampaita ja hevosia. Nautoja ja rotukarjaa teurastetaan vuosittain 700 – 1000kpl, lampaita 1000kpl ja hevosia 100 kpl – possuja ei enää teurasteta itse. Pääosa naudoista on ns. rahtiteurastusta ja –leikkuuta tuottajille, jotka myyvät pakatut lopputuotteet itse asiakkaille, mm. REKO-lähiruokarinkien kautta. Eläimiä ostetaan myös omalla tuotemerkillä myytäväksi ja asiakkaina ovat molemmat kotimaiset kauppaketjut, ammattikeittiöt ja kuluttajat oman myymälän kautta. Laitoksen yhteydessä on myös palvaamo, jossa savustetaan useita eri tuotteita. Viimeisen 4 vuoden aikana on tilateurastamo ja myymälä olleet heinäkuun kiinni ja yrittäjä sekä 3 työntekijää ovat voineet lomailla.

Miksi ryhdyit yrittäjäksi? Kannattiko lähteä?

Yritystoiminta suvussa on alun perin alkanut 1800 –luvun puolivälissä, jolloin aloitettiin tilan omien eläinten teurastus myös myyntitarkoituksessa ja eläimiä ryhdyttiin ostamaan myös muilta lähialueen tiloilta. Nykyisiin tiloihin siirryttiin 1978 ja tiloja on sen jälkeen laajennettu useampaan otteeseen. Oma eläintuotanto lopetettiin 2002 ja vähän sen jälkeen Juha alkoi ottaa vastuuta koko yritysten pyörittämisestä. Vuonna 2014 perustettiin nykyinen osakeyhtiö, jossa yritys tuli kokonaisuudessa Juhan haltuun. Yrittäjyys tuli siis suvun perintönä. Ensin ”harjoilteltiin” tekemistä (karjanajo, teurastus ja leikkuu) ja tämä käytännön vahva osaaminen loi pohjan yrittäjyydelle. Yrittäjäksi siis kannatti lähteä, mutta toisaalta viimeisen 20 vuoden aikana työpäivät ovat välillä olleet liian pitkiäkin.

Onnistumiset vs. haasteet?

Vuosien mittaan on onnistuttu saavuttamaan hyvä tasapaino teurastusmäärissä ja eläinlajeissa. Toiminnan sujuvuutta ovat edesauttaneet ammattitaitoiset työntekijät. Haasteita on tuonut tänä keväänä coronavirus, sillä lihaa ja erityisesti lihajalosteita ei nyt toimitettu ammattikeittiöille tai pitopalveluille kevään ja kesän eri juhliin. Mutta toisaalta kotimaisen lihan kysyntä vähittäiskaupoissa ja suoramyynnissä on tuntunut hieman lisääntyneen. Myös erikoisleikkuiden kysyntä on kotisavustajien piirissä kasvussa.

Terveiset yrittäjiksi aikoville?

Yrittäjyys on kokopäivätyötä, jokaisen on itse tehtävä päätös yrittäjyydestä. Ja hyvä olisi jossain välissä muistaa levätä ja irrottautua ajatuksineen työasioista hetkeksi.

 

Marko Jori
Pyhäjärvi-instituutti