Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

SMK:ssa tiedetään, että lähiruoka on laaduntae, johon voi luottaa

26.10.2019

Sikapitäjän Makkara & Kaljassa pyritään tarjoamaan alle 90 kilometrin säteellä tuotettua lähiruokaa. Yrittäjälle paikallisuus ja suomalaisuus ovat tärkeitä asioita. Lähiruoka takaa laadun, mutta sillä on myös moraalinen ja eettinen merkitys elinkeinojen säilyttäjänä sekä puhtaan ruoan ja hyvinvoivien eläinten puolesta.

Ravintoloitsija Tuula Ranta-Raunio kehottaa tuottajia olemaan hereillä ja tarjoamaan rohkeasti tuotteitaan ravintoloille. Nyt SMK:ssa alkaa olla ruoka-asiat kunnossa, mutta esimerkiksi panimoyhteistyötä voisi olla tarjolla, hän vinkkasi.

Tuula Ranta-Raunio luottaa paikallisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin.

Uudehkossa Huittislaisessa ravintolassa puhutaan makkaraa ja vietetään lähiruokafestivaaleja joka viikonloppu. Ruokalistalla ehdottomaksi suosikiksi on noussut Kivikylän nyhtöpossusta tehty juustokuorrutteinen nyhtöpossuleipä. Ranta-Raunio suosittelee yleensä listalta ryynäripannua puolukkahillolla eli Huittisten mustaa. Ravintolassa järjestetään myös erilaisia teemailtoja ja kokeillaan mielellään kaikkea uutta.

–Viimeksi oli lihapullia, jotka olivat todella hyviä. Välillä teemme ruokia esimerkiksi itämaisella tvistillä. Myös noin kerran kuukaudessa järjestetyt Pippuripihvi-illat ovat olleet todella suosittuja. Kiva saada asiakkaalta palautetta, että tekisi mieli nuolla lautanen puhtaaksi, yrittäjä hymyilee.

Ruokalista Sikapitäjän Makkara & Kaljassa pidetään tarkoituksella kapeana, jotta pystytään panostamaan laatuun. Sikojen lisäksi Huittisissa tuotetaan myös paljon broilerinlihaa, joten tulevaisuudessa SMK-leipää tulee saamaan nyhtöpossun lisäksi broilerista.

Sikapitäjän Makkara & Kalja haluaa tarjota hyviä asiakaskokemuksia, joka pitää sisällään laajan olutvalikoiman, hyvää ruokaa ja kiireettömiä hetkiä hyvässä seurassa. Ranta-Raunio korostaa, että asiakas on aina ykkönen. Asiakaskunta heillä koostuu lähinnä aikuisista. Yrityksessä mukaillaan tietynlaista junttikulttuuria pysyen kuitenkin ajassa ja trendeissä mukana.

 

Vieraillessani juttukeikalla pääsin maistamaan erittäin herkullista Viski-kahvi jäätelöä. SMK:ssa pääsee herkuttelemaan
myös salmari- ja hunaja-rommi -jäätelöillä. Tuula Ranta-Raunio kehui niiden sopivan erittäin hyvin jälkiruoaksi
voimakkaiden makkaroiden jälkeen.

Vuonna 1957 Huittisissa Risto Rytin kadulla ovensa avasi Suomen Maanviljelijäin Kauppa eli SMK. Tänä vuonna SMK syntyi uudelleen, kun Sikapitäjän Makkara & Kalja avasi ovensa. Se oli monen tekijän summa. Kaikki alkoi huulen heitosta, mutta ajatus oman ravintolan perustamisesta jäi kytemään huittislaissyntyisen kiinteistönomistajan Tuula Ranta-Raunion mieleen.

Kotiseuturakas ja talousaskareista pitävä Ranta-Raunio mietti paikallista ravintolatarjontaa sekä rakennuksen historiaa, jota halusi hyödyntää.

–Huittinen on Suomen sikaisin pitäjä ja täällä on hyvää makkaraa. Viime vuonna Huittisissa tuotettiin 12,5 miljoonaa kiloa sianlihaa. Se on enemmän kuin missään muussa kunnassa. Olut taas on uusi viini, jolla hifistellään, hän kuvasi tarinaa nimen takana.

Tulevaisuudessa Sikapitäjän Makkara & Kaljan on tarkoitus laajentua. Ensi keväälle on suunnitteilla kokoustilat, josta on jo piirrokset olemassa. Ranta-Raunio on vitsaillut myös panimon perustamisesta samaan rakennukseen, mutta se on vasta ajatuksen tasolla – hän kuitenkin muistuttaa, että koskaan ei tiedä, mikä muuttuu todeksi.

Kesälle on suunnitteilla koko kylän sikajuhlat, jossa ruoka ja yhteisöllisyys olisivat pääosissa. Myöskään avajaisia ei olla vielä ehditty järjestää ja Ranta-Raunio mietti niitä pidettäväksi laajennuksen jälkeen.

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry