Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Maistuvia marjoja Saaren luomuosuuskunnasta

24.07.2019

Saaren luomuosuuskunnan tilamyymälään astuessa ilmassa leijailee herkullisen makea marjojen tuoksu. Myynnissä on mansikkaa, vadelmaa, porkkanoita, naurista ja paljon muita tuoreita herkkuja. Kiireinen aika näkyy kesätyöntekijöiden touhuamisesta, mutta tunnelma on kiireestä huolimatta leppoisa ja aurinkoinen.

Saaren luomuosuuskunta sijaitsee Vanha-Ulvilassa, ja osuuskuntaa emännöi ja isännöi Ulla Mäkinen, Susanna Harjunpää sekä Mikko Lahtinen. Pintaa-alaa tilalla on vajaat neljä hehtaaria, ja ensi vuonna ala kasvaa noin kuuteen ja puoleen hehtaariin, kun nyt siirtymävaiheessa oleva peltolohko saadaan luomukäyttöön. Puolet tilan pinta-alasta on marjoja: mansikkaa, pensasmustikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Loput alasta on yrttejä, vihanneksia ja perunaa. Tilalla tuotetaan lisäksi erilaisia taimia.

Tila oli aiemmin Nevalaisen luomutila, jossa luomuviljely aloitettiin vuonna 1991. Jo silloin tilalla viljeltiin mansikkaa ja perunaa. Vuoden 2017 alusta lähtien tila on ollut Saaren luomuosuuskunnan hoidossa, ja sitä kutsutaan Saaren luomutilaksi.


Saaren luomuosuuskuntalaiset Mikko Lahtinen, Susanna Harjunpää ja Ulla Mäkinen.

Tilan antimet menevät myyntiin tilamyymälään, Porin kauppahalliin, lähellä oleviin Mikkolan kauppoihin sekä osa myös Helsingin seudun tukkuun. Ulla Mäkisellä on lisäksi oma toiminimi Ullan Uniikki, jonka tuotteet jatkojalostetaan itse tilan tuotteista. Ullan Uniikkia saa ostettua tilamyymälästä ja Porin kauppahallista.

- Keväisin olemme mukana myös REKO-ringeissä, ja meiltä menee sinne taimia. Kesällä kiireen keskellä sinne ei ehdi, mutta syksyisin viemme sinne satokauden antimia ehtimisen mukaan, Mikko sanoo.

Taimia viedään REKO-rinkien lisäksi muun muassa Mikkolan Prisman Kesäpihalle.


Tilamyymälässä myydään monenlaisia herkkuja.

Tila työllistää kesäisin kymmenisen kausityöntekijää. Apukäsiä tarvitaan erityisesti rikkaruohojen hallintaan.

- Suurin haaste ovat rikkaruohot. Tällaisen luomuosuuskunnan pitäminen ei sovi työtä pelkääville, Ulla muistuttaa Susannan ja Mikon nyökytellessä.

Rikkaruohojen lisäksi tänä kesänä on ollut haasteena täyttää tilan perustajan, viljelijä Risto Nevalaisen saappaat. Risto menehtyi viime lokakuussa.

- Viime kesän kuivuudesta ja kuumuudesta kärsi eniten porkkana, mutta punajuuri taas pärjäsi yllättävän hyvin, Mikko muistelee.


Tilamyymälä antaa mahdollisuudet testata erilaisia kasveja pienissä erissä, kertoo Mikko Lahtinen.

Viljelyssä on monenlaista: marjojen lisäksi kasvaa muun muassa basilikaa, tilliä, palkohärkäpapua, naurista, sipulia, perunaa, palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta.

- Täällä viljellään paljon kaikenlaista, ja se tekee työstä kivan monipuolista, Susanna toteaa.

Tilan yhteydessä olevassa tilamyymälässä myydään kaikkea mitä tilalla tuotetaan, ja sen lisäksi myös joitakin lähialueiden tuottajien tuotteita sekä Ullan Uniikin tuotteita.

- Tilamyymälä antaa meille hyvät mahdollisuudet kokeilla erilaisia kasveja. Voimme helposti myydä paljon erilaisia tuotteita pienissäkin erissä, ja katsoa mikä menee kaupaksi. Tänä vuonna esimerkiksi kokeilussa on fenkoli, Mikko kertoo iloisena.

Tilamyymälä on auki arkisin klo 9-18 ja lauantaisin klo 9-14.


Luomuvadelmaa. Tilalla myös itsepoiminta on mahdollista.

 

Aino Kahala, Pyhäjärvi-instituutti