Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Lapset ja vanhukset syövät ilolla yhdessä

26.03.2018

”Luontoa käydä edellä!” kuuluu Siikaisten slogan, joka todellakin pitää paikkansa ruokailun suhteen. Kunnassa on rohkeasti lähdetty kokeilemaan omaa tapaa tuottaa palveluita - säästösyistä, mutta onnistuneesti. Siikaisten yhtenäiskoulun oppilaat ovat ruokailleet jo yli kymmenen vuotta palvelukeskus Metsätähdessä. Ruokailussa ovat siis oppilaat ja vanhukset yhdessä. Pelkästään lasten näkeminen ilahduttaa vanhempaa väkeä.  Lounaan lisäksi lapset käyvät laulamassa ja esiintymässä palvelukeskuksen asukkaille.

Lähiruoka tuntuu olevan yksi tavoiteltavista asioista Siikaisissa, mutta ihan helppoa se ei ole. Raaka-aineissa pyritään kotimaisuuteen, mutta aina lähiruokaa ei pystytä tarjoamaan. Kunnan sijainti asettaa omat haasteet toimittajille.

- Ei ole kovin houkuttavaa ajaa 60 tai 40 kilometriä vain tuodakseen 30 kiloa perunaa, kunnan ruokapalvelun esimies Tanja Pitkänen kertoo. Hän itse asuu Porissa, mikä auttaa toki tuotteiden saamisessa keittiöön. Itse pitää olla innostunut uutuuksista ja uudistuksista, jotta pysyy vauhdissa mukana.

Paikallisuuteen pyritään, mutta se on haastavaa. Pienten määrien toimittaminen on usein kompastuksena. Kesäisin pyritään hankkimaan marjoja ja herneitä. Onneksi maitoa saa lähimeijeristä ja porilaiset Nams-tomaatit on koettu laadukkaiksi. Palvelukeskuksen pihassa pyörähtävät Kespron, Valion, Porin leivän ja Immosen autot. Pienempien määrien tuominen keittiölle on lähes mahdotonta.

- Yritämme varmistaa tuotteiden kotimaisuuden, mutta aina se ei ole mahdollista. Leivissäkin saattaa tulla yllätyksiä alkuperän suhteen, Pitkänen kertoo.

Palvelukeskus Metsätähti Siikaisissa on kunnan ainoa ruokapalveluita tuottava yksikkö. Se valmistaa noin 350 annosta päivässä. Mukaan lasketaan vanhainkodin, tukipalveluiden, päiväkodin ja koululaisten ruoat.

- Lasten lempiruokia ovat tonnikalapastavuoka, makaronilaatikko ja makkararuoat. Palautetta tulee heti, jos suosikki jää pois ruokalistalta, Pitkänen toteaa. Vanhemman väen suosikit ovat perinteisempiä: pinaattikeittoa, sosekeittoja ja silakkalaatikkoa (kylkisiivuilla). Toki uutuuksiakin kysellään. Mifua käytetään kasviskiusausten proteiinilisänä ja oli joku esittänyt toiveen nyhtökaurasta, Pitkänen jatkaa.

Hävikki pidetään Metsätähdessä aisoissa, sillä menekki tunnetaan melko hyvin. Toki taannoinen karjalanpaistipäivä yllätti positiivisesti. Lapsetkin söivät sitä todella hyvin. Erityistä kiitosta ruokailun sujumisesta saavat pienimmät oppilaat. Yläkoululaisia ei voi kuin kannustaa syömään, jotta jaksaisivat opiskella.

Unelmien ruokailussa pääpaino olisi kotimaisuudessa

- Lähiruoka ja puhtaus ovat todella hienoja asioita, joita olisi hienoa toteuttaa käytännössäkin, löydettäisiin vain jokin tapa saada lähiruokaa Siikaisiin. Suurimpana toiveena on, että riisin korvaajaksi nousisi uusi lähituote kuten kaura tai jokin muu täysjyvätuote, Pitkänen unelmoi. Innolla odotan myös syksyn Sikses parasta -hankkeen lähiruokapäivää kouluille, jotta siitä saisi uusia ideoita Metsätähden palveluiden kehittämiseen. Kasviproteiinipäivä oli todella hyvä ja innostava, kehuu Pitkänen.

Anna Kari
ProAgria Länsi-Suomi