Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kankaanpään kaupungin valmistuskeittiöt palvelevat kouluja, päiväkoteja ja toimintakeskuksia

26.03.2018

Kankaanpään kaupungilla on kolme valmistuskeittiötä keskustan alueen kouluissa, joista lähtee aterioita 21 kohteeseen. Kohteita ovat koulujen lisäksi päiväkodit ja toimintakeskukset, kuten vanhainkoti ja palvelutalot. Arkisin lounaita valmistetaan noin 2 400 annosta. Myös välipalat ja vanhainkodin kaikki ateriat kuuluvat ruokahuollon tehtäviin, Kankaanpään kaupungin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantila kertoo.

Koululaisten keskuudessa suosituimpia ovat erilaiset pastaruoat. Keitot kelpaavat nuorille huonosti. Seniorikansalaisten suosikkeja taasen ovat perunaruoat ja kalaruoat kuten silakkapihvit ja klimppisoppa. Ruokalistat siis hiukan vaihtelevat kohteesta riippuen, Aho-Mantila tarkentaa.

Kaupungilla on muutamien maakunnallisten ja paikallisten tuottajien ja yrittäjien kanssa toimitussopimuksia. Tahtotila paikallisen ja kotimaisen käyttöön on. Tosin hinta ja olemassa olevat sopimukset aiheuttavat rajoitteita. Kankaanpäässä iloittiin, kun vuoden vaihteessa katkolla olleeseen perunasopimukseen löytyi edelleen paikallinen toimittaja, tällä kertaa Jämijärveltä. Leipätoimitukset tulevat Porista ja Porin Tuoretukku toimittaa tuoreet kasvikset. Sopimustukun kautta on tietenkin mahdollista valita esimerkiksi Apetitin pakastevihanneksia. Syksyisin yksityisiltä ihmisiltä ostetaan marjoja ja omenoita.

Erityistilanteisiin, kuten erilaisiin teemapäiviin, voidaan hankkia sopimusten ulkopuolelta tuotteita. Näin tehtiin esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän juhlassa, jolloin käytettiin Jämin Rahtipalvilta tulleita lihoja.  Lihoissa ylipäätään pyritään kotimaisen käyttöön. Paikalliset tuottajat ja yrittäjät toimialasta riippumatta eivät oikeastaan tarjoa tuotteitaan julkisille keittiöille, heidän tuotevalikoimansa on sen verran suppea tai heidän tuotteensa eivät vastaa suurtalouskeittiön kysyntää.

Tiedot saatiin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantilalta.

Jaana Laurila
Satafood Kehittämisyhdistys ry