08.07.2016
Suomalainen sokeri on satakuntalaisille lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Sokerijuurikasta viljelee Suomessa noin 800 sopimusviljelijää läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Juurikkaat kylvetään huhti-toukokuussa ja sato on valmis korjattavaksi yleensä lokakuussa. Juurikkaat toimitetaan Säkylän juurikassokeritehtaalle, missä sokeri uutetaan juurikkaista ja kiteytetään. Säkylästä sokeri kuljetetaan pakattavaksi Kirkkonummen Kantviikiin.
Ilman sokeria marjat maistuvat happamilta. Sokeri suojaa marjojen C-vitamiinia, makua ja väriä ja auttaa säilyttämään etenkin pehmeiden marjojen rakenteen sulatusvaiheessa. Sokeri myös korvaa marjojen soluhengityksessä kulunutta sokeria ja saa marjat maistumaan tuoreen makeilta.
Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita marjoja mahdollisimman pian poiminnan jälkeen.
Annostele marjat kerralla käytettäviin annoksiin: kiinteät kokonaisina, pehmenneet kannattaa viipaloida, soseuttaa tai survota.
Pehmeäkuoriset kokonaiset marjat (esim. vadelma, mansikka) kannattaa pakastaa rasioissa.
Kovakuoriset marjat (esim. herukka, puolukka) voi pakastaa myös pakastepusseissa.
Ripottele marjoille vähintään ½ dl Taloussokeria tai Siro-sokeria per marjalitra.
Merkitse pakkauksen sisältö ja pakkauspäivämäärä selvästi.
Käytä marjat noin vuoden kuluessa pakastamisesta.