Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Tuoreita vihanneksia Tuiskulasta

10.09.2021

Köyliön Tuiskulassa sijaitsevalla Härkälän puutarhalla Mikko ja Piia Härkälän johdolla viljellään kasvihuoneissa salaattia, tomaattia, kurkkua ja pieniä määriä paprikaa, munakoisoa ja yrttejä. Härkälän tomaatti tutussa pahvirasiassaan on lähikaupoissa kysytty tuote ja siitä puutarha on aikoinaan vihannesviljelynsä vuonna 1985 aloittanut.

-Nykyisin merkittävin tuote on kuitenkin salaatit, Piia Härkälä kertoo.

Salaateista tällä hetkellä tärkein on jääsalaatti, ja suoraan kauppojen hyllyille toimittamisen lisäksi Härkälän jääsalaattia käytetään myös keväällä toimintansa aloittaneen, lähellä tuotetuista raaka-aineista koostetuissa Mäkitalon Maistuvien annossalaateissa.

-Lähiruoka on meille kaikessa toiminnassa tärkeää, sitä me itsekin täällä tuotamme ja TuorePuodin tuotteet ovat kaikki lähiseuduilta tuotuja, Piia toteaa.

Piia Härkälä on iloinen, että alueen asukkaat ovat ottaneet TuorePuodin aktiivisesti käyttöön.

Härkälän tuotteita toimitetaan 60 kilometrin säteellä nelisenkymmeneen eri kokoiseen kauppaan. Toimitukset tehdään puutarhan omilla kuljetusautoilla suoraan kasvihuoneilta ja kauppoihin. Puutarhalta ollaan suoraan yhteydessä jokaiseen kauppaan, mikä tuo toimintaan joustavuutta. Kuljetuksissa kyetään reagoimaan kysynnän vaihteluun, takaamaan tuotteiden tuoreus ja ennaltaehkäisemään myös esimerkiksi hävikin syntyä.

Hävikin vähentäminen on yksi tärkeä asia puutarhan toimintaa suunnitellessa, ja sen lisäksi monessa muussakin päätöksessä näkyy Härkälän halu tähdätä kestäviin valintoihin. Tomaatit, nykyisin myös minitomaatit, pakataan kartonkisiin rasioihin muovisten sijaan. Lisäksi tuotteet toimitetaan kauppoihin puutarhan omissa kiertävissä kestolaatikoissa. Kasvihuoneiden lämmitys tapahtuu puutarhan oman hakelaitoksen voimin, sähköt ovat paikallisen yrityksen vihreää sähköä ja tarvittava tuholaistorjunta on biologista.

Tänä kesänä pitkään jatkuneet helteet koettelivat myös kasvihuoneviljelyä. Vaikka kasvihuoneessa olosuhteita pystytään säätelemään avomaata paremmin, rasittaa ulkona pitkään jatkuva kuumuus myös kasveja huoneen sisällä ja vauhdittaa niiden elinkaaren etenemistä.

Myös työntekijöille kesän olosuhteet ovat olleet poikkeukselliset, kun tauolla kasvihuoneen ulkopuolella on aivan yhtä lämmintä kuin sisäpuolellakin. Puutarha työllistää ympärivuotisesti n. 15 henkeä ja kesäaikaan työvoimaa on parikymmentä henkeä.

- Työntekijöiden kannalta kesä on ollut siinä mielessä todella hyvä, että kasvihuoneissa meillä häärii erittäin reippaita kotimaisia kesätyöntekijöitä.

Kasvihuoneilta löytyy jalkapallokentän kokoinen ala salaatteja.

Nykyisen puutarhurin isä aikoinaan hetken kokeili suoramyyntiä tilalta, mutta TuorePuodin kaltaista varsinaista myymälätilaa ei ole ollut ennen. Tilamyymälä oli ollut Piian ja Mikon harkinnassa jo pidempään, ja kaksi vuotta sitten TuorePuoti päätettiin perustaa.

Kasvihuoneiden päässä sijaitseva TuorePuoti on nykyisin monen paikallisen asukkaan ja vierailevan lomailijan vakikauppa. Puodista ostetaan niin arkiruuat kuin tuliaiset muualle Suomeen lähdettäessä. Valikoimaa lähialueen tuottajilta puodin hyllyiltä löytyy runsaasti ja puutarhan omien sekä lähiviljelijöiden vihannesten lisäksi mukaan saattaa sieltä tarttua esimerkiksi paikallisia kanan- tai viiriäisen munia, lihaa, jäätelöä tai virvoitusjuomia.

-Ensimmäinen vuosi oli puodilla vielä harjoittelua ja melko hiljaista aikaa, Piia muistelee.

Viime vuonna itsepalvelumyymälä kuitenkin löydettiin ihan uudella tavalla, kun rauhassa itsekseen ostosten hoitaminen koettiin turvalliseksi vaihtoehdoksi marketeissa vierailulle. Itsepalvelu eli vaa’an käyttö ja maksaminen ilman myyjää saattavat aluksi jännittää osaa ihmisistä, mutta puodista löytyvien ohjeiden tai samaan aikaan paikalle sattuneen vakivieraan avustuksella ostaminen käy kätevästi. Ja ensimmäisen kerran jälkeen myymälän käytännöt ovat jo tutut.

-Puotihan perustuu täysin luottamukseen asiakkaiden rehellisyydestä, Piia huomauttaa, ja ihmiset ovat kyllä sen luottamuksen arvoisiksi osoittautuneet.