Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kakkoa on leivottu Satakunnassa jo ainakin 100 vuoden ajan

15.11.2019

Satakunnan maakuntaleipä kakko on pyöreä hiivaleipä, johon perinteisesti käytetään ohrajauhoja. Kakko on parhaimmillaan uunituoreena voin kanssa, ja siitä voi tehdä myös erilaisia täytettyjä leipiä.

SATAKUNTALAINEN KAKKO
½ litraa maitoa
½ litraa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
3 dl ohrajauhoja
9 dl hiivaleipäjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

Lisää hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen. Alusta sen jälkeen nesteeseen ohrajauhot ja hiivaleipäjauhot. Lisää viimeiseksi vehnäjauhot ja jatka vielä alustamista.

Lopputuloksena on tasainen, pehmeä taikina. Kohota taikinaa leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1/2 tuntia. Levitä kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se neljään tai viiteen osaan. Leivo paloista pyöreitä leipiä eli kakkoja. Tee kakkojen keskelle reikä esimerkiksi lasilla ja pistele leivät haarukalla. Anna kakkojen vielä kohota pellillä noin 1/2 tuntia ja paista 225 °C lämmössä noin 20 minuuttia.
(Lähde: Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset)

TIESITKÖ, ETTÄ
Satakunnassa on leivottu kakkoa jo ainakin 100 vuoden ajan. Satakuntalaisten leipomoiden menestyksen myötä kakkoa on saatavilla nykyään kaupoista myös muualla Suomessa.