Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger

Hankintatreffit markkinavuoropuhelun foorumina niin yrittäjille kuin julkisia hankintoja tekeville

28.02.2019

Satakunnan hankintatreffeillä saatiin alulle keskustelua julkisista hankinnoista ja niihin liittyvistä haasteista, mutta myös mahdollisista ratkaisuista.

Tammikuun lopulla Huittisten kaupungintalolla järjestettyyn tilaisuuteen osallistui sekä yrittäjiä, tuottajia, kuntien edustajia, että erilaisissa neuvonta- ja hanketehtävissä työskenteleviä. Tilaisuus oli avoin kaikille yrittäjille, mutta lisäevästystä oli saatavilla erityisesti ruokakuljetuksista sekä viher- ja ympäristöurakointihankinnoista kiinnostuneille.

Treffien tarkoituksena oli myös kohtauttaa julkisten hankintojen tilaajia ja tarjoajia niin, että alueen kysyntä ja tarjonta kohtaavat ja parhaimmassa tapauksessa löytyy uusia yhteistyökuvioita. Tilaisuuden tarkoituksena oli kertoa Satakunnan ajankohtaisista julkisista hankinnoista ja avautuvista tarjouspyynnöistä sekä antaa yrityksille yleistä hankintatietoutta ja -neuvontaa mm. markkinavuoropuhelusta ja pienhankinnoista. Tilaisuudessa luotiin katsaus Rauman kaupungin kiiteltyyn ratkaisuun, jossa kaupungin verkkosivuilla on tietoa valmistelussa olevista ja valmisteluun mahdollisesti tulevista hankinnoista. Ideointia syntyi hankintakalentereiden ympärille järjestettävistä yhteistyötilaisuuksista, jossa julkiset toimijat saisivat yrittäjät mukaan hankintavalmisteluihin.

Huittisten tilaisuudessa pidetyt esitykset löytyvät täältä.

Tilaisuuden järjesti MAHVA – Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi -hanke.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

#RYT2019 - Ruokayrittäjien talvipäivät

28.02.2019

Ruokayrittäjän talvipäivät 31.1. – 1.2.2019 kokosi suuren joukon ruokayrittäjiä ja –toimijoita Naantaliin Kultaranta Resortiin.  Ruokayrittäjien talvipäivien pääteemat olivat ruoan kulutuksen muutokset, ruokayrittäjän hyvän olon avaimet sekä uudistuva ruokasektori.

Ensimmäisenä iltapäivänä keskityttiin ruoan kulutuksen muutoksiin. Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja kertoi nykyisistä ja tulevista kulutustrendeistä sekä suomalaisen kuluttajan ruokavalintoja ohjaavista motiiveista. Tämän hetken kuumimpia trendejä Suomessa ovat uudenlaiset vegetuotteet sekä erilaiset kasvimaitotuotteet. Tämän hetkiset keskeisimmät ostopäätöksiä ohjaavat motiivit ovat kotimaisuus, nautinto, ilmastonmuutos ja luonnollisesti hinta. Pirjo Korjonen Piken paletista kertoi, miten Juustoportti Oy hyödyntää tuotemaistatusten yhteydessä saatuja asiakaspalautteita tuotekehitysprosessiensa tukena. Toimitusjohtaja Santtu Killi Manu-Eventsiltä kertoi, mitä kuluttaja haluaa lautaselleen. Yli 1000 lounas-annosta päivässä tarjoileva yrittäjä painotti mm. tuotekokonaisuuksien räätälöintiä (palvelumuotoiltu tuote / kysy mitä asiakas haluaa), raaka-aineiden laatua ja itse tehtyä, maukasta ruokaa, palveluasennetta ja tarinaa ruoan takana unohtamatta. Hän myös neuvoi kuulijoitaan ajattelemaan isosti ja luottamaan itseensä. ”Älä tee tuotteita tähän markkinaan, ole edelläkävijä!”

Toisena päivänä jatkettiin ruokayrittäjän jaksamiseen liittyvillä teemoilla. Kultaranta Resortin fysioterapeutti Jaana Nieminen kertoi omakohtaisiin kokemuksiin liittyen siitä, miten yrittäjän arkea voi tehostaa keskittymisellä olennaisiin asioihin pirstaloitumisen sijaan. Hankepäällikkö Maija Pispa MTK-Pirkanmaalta jakoi avaimia työssä jaksamiseen sekä työhyvinvointiin. ”Asioita, joiden hoitaminen on ikävää, epämiellyttävää tai vaikeaa, pitää eniten harjoitella.”, ”Mitä muita elämäntehtäviä sinulla on kuin toimia yrittäjänä? Toteuta niitä myös!”.

Iltapäivällä kuulimme uudistuvasta ruokasektorista. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mika Tuomola HKScanilta herätteli ajatuksilla siitä, miten suhteemme ruokaan on muuttunut ja muuttumassa. Maailmassa toiselle edelleen välttämättömyys (selviytyminen) on toiselle stimulaatio (kokemuksia ja nautintoa). Onko ruoka tulevaisuudessa personoitu juuri sinun terveydellesi perustuen testattuun DNA:asi sekä mittaustuloksiin (sokeriaineenvaihdunta, aktiivisuus, stressi, lepo, jne.)? Saimme esimerkkejä jo käytössä olevista puhelinapplikaatioista (Nutrino, DNAFit, Vita Mojo jne.). Miten pitkälle personointi voi mennä? Lisäksi kuulimme yritysesittelyiden kautta Lipasu Oy:n härkäpapujäätelöstä – Härtelöstä, Clewer Oy:n kiertovesiviljelystä. Opiskelijaprojektin kautta kehitettyä Härtelöä pääsimme myös maistamaan iltapäiväkahvien yhteydessä.

Tilaisuuden järjesti viiden maakunnan yhteinen Tiedolla ja osaamisella kasvuun –hanke, jossa toimijoina ovat Turun yliopiston Brahea, Pyhäjärvi-instituutti, Ahlman instituutti ja Hämeen Ammattikorkeakoulu.

Marko Jori
Pyhäjärvi-instituutti

 

Välipalaherkku kalkkunaleipä "Banh mi"

19.02.2019

KALKKUNALEIPÄ ”BANH MI”

Kalkkuna on omimmillaan rapeapintaiseksi paistuneena kirpeiden ja raikkaiden lisukkeiden kanssa. Mieto kalkkuna rakastaa mausteita. Satakuntalainen kalkkuna loytaakin hyvin paikkansa vietnamilaisen banh mi -leivan sisalla.

Maailman ruokametropoleissa muodikkaan taytetyn leivan voit valmistaa vaikka kakosta.

1 pyöreä kakko
n. 400 g kalkkunan rintaa
suolaa ja pippuria
3/4 dl sweet chili -kastiketta
ruukku tuoretta korianteria
pieni punasipuli
1 dl majoneesia
2 rkl soijaa

Kirpea kurkku-porkkanasalaatti:
puolikas kurkku
2 porkkanaa
1 limen mehu
1–2 rkl sokeria
3 rkl vetta
ripaus suolaaa tai tujaus aasialaista kalakastiketta

  • Marinoi kurkku ja porkkana: kuori porkkanat ja veda niista juustohöylällä tai kuorimaveitsella ohuita lastuja. Siivuta myos kurkku ohueksi.
  • Sekoita limen mehu, sokeri, vesi ja suola kulhossa. Halutessasi lisaa tujaus aasialaista kalakastiketta.
  • Kaada liemi kurkun ja porkkanan paalle ja anna maustua kannen alla hetki tai vaikka seuraavaan päivään.
  • Suolaa ja pippuroi kalkkunan rintaleikkeet. Paista lihat kuumassa pannussa tilkassa öljyä molemmin puolin.
  • Sivele lihat sweet chili -kastikkeella ja kypsennä vielä 160 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia (kypsän kalkkunan sisälämpötila on 75 astetta).
  • Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi ”lastuiksi”.
  • Laita leikattu liha kulhoon ja kaada paalle uuniastiaan kertynyt paistoliemi seka pari ruokalusikallista seesamin siemenia, joita voit halutessasi paahtaa hetken kuumalla pannulla. Anna kypsän lihan maustua hetki.
  • Halkaise haluamasi kokoinen leipapala. Halutessasi paahda se rapeaksi, uunituore leipa on maukasta sellaisenaan.
  • Sekoita soija majoneesiin ja sivele silla leivan puolikkaat kevyesti.
  • Tayta leivat kirpealla porkkana-kurkkusalaatilla, silputulla tuoreella korianterilla, rapeaksi paistuneella kalkkunalla seka ohuilla punasipulirenkailla. Lisaa halutessasi hienonnettua tuoretta chiliä.

Hellan ja viinilasin välissä makumatkalla Satakunnassa

19.02.2019

Veimme viime syksynä ruokatoimittajia ja blogisteja tutustumaan satakuntalaiseen ruokaketjuun.

Johanna Koskirannan Hellan ja viinilasin välissä -blogista voit lukea tarinaa ja katsoa tunnelmakuvia vierailukohteistamme. Blogiin pääset täältä.

Euroja yhteistyöhön -tilaisuudet jatkuvat

19.02.2019

Suomi syö Satakunnasta -  Sikses parasta lähiruokaa -hankkeessa lisäämme yhteistyötä ja verkostoitumista satakuntalaisten tuottajien ja yrittäjien välillä. Työ ja työllistyminen on myös  esillä, koska lähiruoka-ammatit vaativat osaavaa väkeä. Samalla kannustamme yrittäjiä mukaan Euroja yhteistyöhön -tapaamisiin. Tapaamisissa pohditaan yrityksiä yhdistäviä teemoja ja haasteita sekä lähdetään tarvittaessa yhdessä luomaan yritysryhmähanketta.

Euroja yhteistyöhön -tilaisuudet pidetään:

Ke 6.3. Kankaanpää
to 4.4. Karvia

Tulossa myös tilaisuudet Porissa ja Raumalla

Lue lisää.

Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -uutiskirje 1/2019

19.02.2019

Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -nimestä tunnistat uuden lähiruokahankkeemme, jonka päätavoitteena on tukea satakuntalaisen ruokaketjun kehittymistä ja kasvua ruokamaakunnan brändäyksellä.

Satakuntalaista ruokaketjua nostetaan esiin korostamalla kestävää ja vastuullista toimintaa. Hanke jatkaa aiempien satakuntalaisten lähiruokahankkeiden työtä hyödyntäen toimijaverkoston kokemuksia.

Lue hankkeen ensimmäinen uutiskirje täältä.

Sivut: