Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger

Olutpannari ja kuusenkerkkäsiirappi

10.06.2019

Alkukesän herkuksi sopii mainiosti olutpannari ja kuusenkerkkäsiirappi.

OLUTPANNARI:

2 munaa
7 dl täysmaitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g voita
1 - 2 dl mallasuutetta tai paikallisesta oluesta kokoon keitettyä seosta

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito. Vatkaa joukkoon kuivat aineet ja sulatettu voi. Anna turvota 15 min.

Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 25 min tai kunnes pannari on kypsää.

Vinkki: lisää taikinaan halutessasi 1-2 tl vaniljasokeria tai ripaus kardemummaa.

 

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI:

2,5 - 3 l kuusen vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä
0,5 kg sokeria
n. 0,5 l vettä

Huuhtele kerkät. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä yön yli.

Keitä kerkkiä liuotusvedessä noin kaksi tuntia sekoittaen koko ajan, ettei seos pala pohjaan.

Siivilöis seos.

Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset kaksi tuntia sekoittaen kattilan pohjaa myöten.

Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Vinkki: Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysainetta. Valmiin marmelon väri on punaruskea.

Lähituottajat myyvät tuotteitaan tiloilta suoraan kuluttajille Osta tilalta! -päivänä 14.9.2019

07.06.2019

Osta tilalta -päivä kannustaa suomalaisia tuottajia järjestämään avoimien päivän tilallaan tai puutarhassaan. Tarkoitus on tavoittaa uusia ja vanhoja asiakkaita sekä markkinoida omaa tilaa ja tuotteita. Samalla järjestettävä Makumatka Maalle -teemapäivä kutsuu kävijät tutustumaan maaseudun matkailuyritysten tarinoihin.

Vuosittain tapahtumaan osallistuu yli 200 ruoan tuottajaa ja tiloilla vierailee tuhansia kiinnostuneita kuluttajia. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni maaseudun yritys lähtisi mukaan avoimien ovien päivään. Kävijät haluavat tukea paikallista yrittäjää, kuulla tuotetarinoita ja tuntea ruuan alkuperän.

Miten mukaan?

Ruoan ja muiden maaseudun tuotteiden tuottajat, kotipuutarhurit, maaseudun matkailuyritykset ja esimerkiksi kalastajat voivat ilmoittautua mukaan ostatilalta.fi -sivustolla. Tapahtumasivustolta kävijät löytävät helposti kaikki mukaan ilmoittautuneet tilat. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä ja jatkuu tapahtumapäivään 14.9.2019 saakka. Mitä aiemmin päättää osallistua, sitä laajemmin ehtii markkinoida ja valmistautua tapahtumaan. Ensimmäisinä ilmoittautuneita tiloja nostetaan myös Osta tilalta! –Facebook ja Instagram-sivuilla tapahtuman markkinoimiseksi valtakunnallisesti. Sivustolta löytyy monipuolisesti vinkkejä tapahtuman järjestämiseen. ”Osta tilalta! -päivän tuottajat” -Facebook-ryhmässä voi myös vaihtaa ideoita ja ajatuksia muiden tuottajien kanssa.

Kaikki ruoan tuottajat ympäri Suomea voivat järjestää Osta tilalta -tapahtuman tiloillaan. Suosittuja käyntikohteita ovat olleet myös ne, joissa lähinaapuruston tuottajat ovat järjestäneet yhdessä tapahtuman ja keskittäneet markkinointityön. Kotipuutarhuritkin voivat myydä esimerkiksi omia omenoita tai kalastajat saalistaan pihapiireissään. Tapahtumaan voi ilmoittautua, vaikkei yleensä myisikään tuotteita suoraan kuluttajille.

Lisätietoja: Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa

Tuuli Pirttikoski, tuuli.pirttikoski@satafood.net, +358 40 183 9995

 

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Ruokasektorin koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

Toukokuun uutiskirje 5/2019

05.06.2019

Tästä voit lukea toukokuun uutiskirjeemme 5/2019.

Uutiskirjeen voit tilata sähköpostiisi tästä.

Kauttuan Ruukinpuiston taidelauantaille ruokatoimijaksi

29.05.2019

Haluaisitko osallistua Kauttuan Ruukinpuistossa järjestettävään Taidelauantaihin 6.7.2019 klo 11-14, ideoimalla ja toteuttamalla "Taidemenun" tapahtuman kävijöille?

Tapahtuman teemana on ilmastonmuutos, luonto ja ympärsitö. Hienoa olisi, jos ideoisit menun teemaan liittyen. Mahdollisimman paljon tuoreita, kotimaisia lähiruoka-aineita menun pohjana käyttäen. Tapahtumaan sopii rento street food-meininki. Menun tulisi olla yksinkertainen, helposti tarjoiltava syötävä. Annoksen hinta olisi noin 10-20 euroa.

Päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa alueen heinäkuun taiteilijoiden esittelyä, luovuuspolku ja taide pop-up. Tapahtuman järjestää Galleriapuoti Aistinjyvä yhdessä taiteilijoiden, sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mikäli kiinnostuit, otathan pikaisesti yhteyttä ja kysele lisätietoja!

Tiedustelut: aistiunelmaa@gmail.com tai 045 238 3121, Kirsi Järvinen

Lounais-Suomalaista ruokaturvallisuusosaamista Vietnamiin

29.05.2019

Pyhäjärvi-instituutti ja Turun yliopisto (Brahea ja FFF) ovat kuluneiden kahden vuoden aikana esitelleet ruokaturvallisuusosaamistamme vietnamilaisille toimijoille heidän toiveestaan. PJI on esitellyt sitä jo vuonna 2016 sekä viranomaisille, että kaupan ja jalostuksen toimijoille. Yhteistyön valmisteluun haettiin ja saatiin ulkoasiainministeriön Finnpartnership -liikekumppanuusohjelmasta. Keväällä 2018 kävimme esittelemässä suomalaista ruokaturvallisuusjärjestelmää paikallisille ruokaturvallisuusvirastoille ja ministeriöille sekä Hanoissa että Ho Chi Minhissä (ent. Saigon) ja näiden pohjalta löydettiin paikallinen toimija, jonka kanssa kävimme neuvottelemassa liiketoimintayhteistyöstä Saigonissa huhtikuussa 2019. Syksyn 2019 aikana tullaan sopimaan jatkotoimista ja niiden yksityiskohdista sekä eri sisältökokonaisuuksista.

Fastfoodia kadunvarressa.

Miksi Vietnam?

Vietnam on yksi Aasian nopeimmin kasvavista talouksista. Pinta-alaltaan maa on suunnilleen Suomen kokoinen, mutta siellä asuu yli 95 miljoonaa asukasta. Vietnam on hyvin maatalousvaltainen maa ja yli 80% valtion maa-alasta on maatalouskäytössä. Tärkein viljelykasvi on riisi, mutta myös bataattia ja kassavaa on perinteisesti viljelty paljon. Tilakoot ovat hyvin pieniä, erityisesti riisiviljelmät ovat yleensä noin yhden hehtaarin kokoisia. Tuotantoeläimistä yleisin on sika ja pienimmillään kasvatusmäärä kerrallaan on kaksi possua (toinen viedään skootterilla myyntiin, ja toinen syödään itse). Lisäksi maassa tuotetaan paljon siipikarjaa ja nautoja (vesipuhveleita). Eteläisessä Vietnamissa on suuria kalojen ja äyriäisten kasvatuslaitoksia ja näitä myös viedään paljon ulkomaille. Ulkomailla opiskelleet nuoret ovat viime vuosina perustaneet uusia hedelmätiloja ja useimmat niistä pyrkivät myös siirtämään tuotantonsa luomuksi. Voimakas talouskasvu ja paikallisessa mittakaavassa paremmat palkat teollisuudessa ovat synnyttäneet nuorten voimakasta muuttoa kaupunkeihin. Tämä tuo samalla suuria haasteita perinteiselle maataloudelle, jossa kaikki työ tehdään pääosin käsin eikä vesipuhvelia ole vielä voitu korvata traktorilla.

Toisaalta palkkatason kasvu luo uusia tarpeita jalostetuimmille elintarvikkeille. Tämä yhdistettynä koulutustason kasvuun ja tietoisuuteen ruoan laatu- ja ravitsemustekijöistä tuo uusia haasteita paikallisille elintarvikeketjuille. Vietnamilaisessa kulttuurissa lapset ja heidän hyvinvointinsa sekä tulevaisuuden mahdollisuuksien maksimointi nostetaan kaiken muun edelle. Kaupunkien parempituloiset nuoret vanhemmat haluavat lapsilleen turvallisempia ja terveellisempiä tuotteita.

Pho-keittoa katukeittiöstä.

Suurimmat haasteet

Ehkä suurin haaste tällä hetkellä löytyy alkutuotannosta. Perinteinen tapa viljellä ruokaa perheelle ja/tai kyläyhteisölle on muutoksessa. Satoa, ja myytävää lopputuotetta, pitää saada lisää. Ja kun valvontaketju ei pysy perässä, halpojen kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käytön määrä ilman käytön oikeaa osaamista ja valvontaa kasvaa hallitsemattomasti. Vuonna 2017 kasvinsuojeluaineiden tuonti Vietnamiin kasvoi vuoteen 2016 verrattuna yli 36%. On arvioitu, että käyttö tulee keskimäärin kasvamaan lähes 7% vuosivauhtia. Toinen suuri haaste on koko elintarvikeketjun muutos. Suuressa osassa maata ruokaraaka-aineet ostetaan päivittäin, juuri ennen käyttöä. Eli kylmäketjulle ja kotona olevalle jääkaapille ei ole ollut tarvetta. Tuotannon tehostuminen, valmistusmäärien ja varastointitarpeen kasvu yhdistettynä kaupungistumiskehitykseen tulee tuomaan ruokaturvallisuudelle uusia haasteita. Myös kuluttajavalistuksen merkitys tulee kasvamaan. Koko ruokaketjun ja sen valvonnan läpinäkyvyys osana maan muuttuvia olosuhteita tulee olemaan keskeinen haaste, ja samalla mahdollisuus, lähitulevaisuudessa.

Marko Jori

Ahvenrullia ja fenkolia uunissa

07.05.2019

Moni huippukokki pitää ahvenen hienovaraista makua suuressa arvossa. Tämä on helppo ymmärtää vaikka nauttiessa näistä kepeän eleganteista, italialaiseen tapaan uunissa fenkolin, tomaatin ja valkoviinin kanssa kypsyneistä ahvenrullista.

500–600 g ahvenfileitä
suolaa ja pippuria
200 g (pakaste)pinaattia
2 rkl oliiviöljyä
2 fenkolia
rasiallinen kirsikkatomaatteja
1 valkosipulin kynsi
1–2 kpl (buffalo)mozzarellaa
2 dl kuivaa valkoviiniä

Leikkaa fenkolit suikaleiksi. Puhko kirsikkatomaatteihin veitsen kärjellä muutama reikä. Murskaa valkosipulin kynsi.

Kuullota aineksia oliiviöljyssä paistinpannussa kymmenisen minuuttia. Lisää suolaa ja pippuria.

Lado ahvenfileet leivinpaperille. Suolaa ja pippuroi kevyesti.

Käännä ja tee sama toiselle puolelle. Lisää jokaiselle fileelle nokare hienonnettua pinaattia (pakastepinaatti käy tähän mainiosti) ja kääri rullalle.

Kaada fenkoli-tomaattiseos uunivuoan pohjalle. Lado
kalarullat päälle. Revi valutettu mozzarella ruuan päälle.

Lorauta vuokaan vielä viini ja kypsennä 160 °C uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Voit tehdä ruuan myös pikkusiiasta. Pidennä kypsymisaikaa kalan koon mukaan.

Nauti ruoka sellaisenaan tai esimerkiksi tuorepastan kera.

TIESITKÖ, ETTÄ
 
Satakunnasta saadaan niin makean veden kalaa kuin merikalaa. Satakunta on tunnettu perinteisesti siiasta ja muikusta, mutta nykyään ahven on yhä tärkeämpi kauppakala. Ahven onkin tehnyt viime vuosina nousun ylenkatsotusta mökkikalasta arvostetuksi gourmet-raaka-aineeksi.
Sivut: